PostNL wilde via ACM Spotta als postbedrijf laten functioneren

Als Spotta door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) zou worden gezien als postbedrijf, dan zou Spotta aan diverse regels moeten gaan voldoen. Afgelopen vrijdag besloot ACM niet in te gaan op het verzoek van PostNL.

Logo Spotta Nieuw

ACM is van oordeel dat Spotta geen ‘postvervoer bedrijf’ is in de letter van de wettelijke betekenis daarvan. Spotta is tevreden met de uitspraak, PostNL is teleurgesteld en gaat in beroep.

Spotta is de grootste bezorger van reclamefolders, waarbij de bezorging doorgaans wordt gedaan door scholieren, die een ‘zakcentje’ bijverdienen. Spotta heeft een dienst onder de naam ‘Folderkiezer’, waarmee de consument langs digitale weg kan aangeven welke folders men wel of niet zou willen ontvangen. Op die manier heeft Spotta inmiddels bijna 170.000 ‘abonnees’ verworven.

Eén van de regels is dat een postbedrijf aan 80% van de bezorgers een arbeidscontract zou moeten aanbieden

De concurrent van Spotta, Kiesjefolders, heeft een soortelijk concept, maar besteedt de bezorging uit aan PostNL. En daarmee valt Kiesjefolders dus onder de verplichtingen van de Postwet. Ook Kiesjefolders heeft bij ACM de zaak aangekaart, maar ook dat verzoek werd verworpen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK