Papierketen dient verlanglijstje in voor NPCE

Met een brief aan de Tweede Kamer reageert de gezamenlijke Nederlandse papierketen op het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE), in aanloop naar het commissiedebat Circulaire Economie van 20 april.

Afvalonline Logo

De brief is ondertekend door twaalf organisaties, waaronder Stichting Papier Recycling Nederland (PRN), het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO), de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) en Stichting Hergebruik Kartonnen Drankverpakkingen (Hedra).

De organisaties hebben hun twijfels bij het voorstel om hergebruikdoelstellingen voor papier en karton op te stellen. Omdat papier en karton zo goed gerecycled kunnen worden, twijfelen zij of hergebruik wel de gewenste duurzaamheidswinst oplevert. Zij vragen dan ook om dit eerst goed te onderzoeken, voordat hergebruik voorgeschreven wordt in plaats van recycling van oud papier en karton.

De Nederlandse papierketen benadrukt dat de papierrecycling hier al goed verloopt, en dat hergebruik niet altijd tot meer milieuwinst leidt.

Bronscheiding

Ook benadrukt de papierketen dat goede bronscheiding en design for recycling essentieel zijn voor een goede papierrecycling. “In de afvalfase kan niet worden opgelost wat eerder in de keten is misgegaan”, aldus de organisaties. De focus moet daarom daarop liggen. Goed scheidingsgedrag zou afgedwongen moeten kunnen worden door producentenverantwoordelijkheidsorganisaties, of door middel van inzamel- en kwaliteitsdoelstellingen voor gemeenten. Ook is onderzoek nodig naar de inzamellogistiek.

Verder willen de organisaties dat de export van oud papier naar buiten Europa mogelijk blijft, omdat er binnen Europa onvoldoende recyclingcapaciteit is, en dat er meer stimuleringsbeleid komt voor hernieuwbare biogene en recyclebare productinnovaties.

Bron: afvalonline.nl

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK