Papiergigant bedreigt grafische cao

De Australische papiergigant PaperlinX verspreidt sinds twee weken formulieren onder vakbondsleden van FNV KIEM in Zutphen, waarmee ze hun lidmaatschap kunnen opzeggen. Deze actie bedreigt de toch al moeizame totstandkoming van een nieuwe Grafimedia-cao. Want Bernard van Iren, bestuurder van FNV KIEM, eist dat de werkgeversvereniging KVGO zich publiekelijk distantieeert van de praktijk van Paperlinx. “Bij PaperlinX is een grens overschreden. Ik vraag de grafische werkgevers, de KVGO, dan ook om met klem hier openlijk afstand van te nemen. Tot dat gebeurd is, heb ik geen enkele zin om nog verder te praten over een nieuwe cao.”
KVGO weigert dit echter. ‘Voor dit dreigement zwichten wij niet’, zegt Fons Bakkes, directeur van het KVGO. ‘We hebben FNV Kiem laten weten dat het KVGO nooit openlijk en publiekelijk standpunten inneemt over interne aangelegenheden van haar leden.’

En de onderhandelingen over de nieuwe Grafimedia-cao verlopen al zo stroef. Dit jaar zou het sluitstuk moeten worden van vijf jaar onderhandelen over cao-vernieuwing onder het motto ‘comfortabele cao’, waarin de werknemer meer zelf kan kiezen. Werkgevers weigeren echter te praten over de FNV-looneis van drie procent voor volgend jaar.

Komende zaterdag overlegt Van Iren met de grafische werknemers van Paperlinx. Acties bij Paperlinkx lijken op dit moment onvermijdelijk. Bij de dochterondernemingen van PaperlinX in Nederland – BührmannUbbens, Proost en Brandt en Velpa – is onlangs fors gereorganiseerd; 130 banen  zijn geschrapt.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK