Pakketten live te volgen met nieuwe technologie

De Britse start-up Hanhaa is gestart met de bèta-testfase van zijn ParceLive-systeem voor de real-time tracking en monitoring van pakketten. Dat heeft het bedrijf eerder deze week bekendgemaakt. Naar verluidt, zijn enkele grotere organisaties (zoals Sigma Retail Solutions en Arvato Bertelsmann) bezig met het uitproberen van ParceLive.

Het idee achter ParceLive is eenvoudig: de drie betrokken partijen (verzender, vervoerder en ontvanger) bij een zending zijn er bij gebaat om continu te weten waar het pakketje zich bevindt en in welke staat het verkeert. De uitwerking is echter wat weerbarstiger, zo blijkt uit de praktijk. Hanhaa claimt de oplossing te hebben gevonden in het toepassen van Internet of Things-technologie (sensoren die continu in verbinding staan met een cloud platform).

ParceLive

De ParceLive-hardware.

De ParceLive-oplossing bestaat uit twee delen. Allereerst is er een apparaatje (10,6 mm dik, 127,7 mm breed en 97,2 mm hoog) voorzien van zes sensoren, een GPS-tracker, een e-paper schermpje én een datacommunicatiechip. De sensoren houden de staat van het pakketje bij (vocht, temperatuur, stoten, vallen en open/dicht). De vervoerder geeft het apparaatje vervolgens een unieke ID-code en stopt het in het te verzenden pakketje. Volgens Hanhaa moet het, ‘overal ter wereld waar een mobiele telefoon bereik heeft’, kunnen communiceren met de thuisbasis, waarbij de data wordt versleuteld. En dat laatste is meteen het tweede deel van de ParceLive-oplossing: een cloud platform dat door logistieke partijen is te gebruiken voor de real-time tracking en monitoring van de pakketjes.

Hanhaa heeft onlangs geld opgehaald, met als belangrijkste geldschieter de Zweedse verpakkingsgigant BillerudKorsnäs AB. De Britse start-up is van plan om zijn ParceLive-systeem op abonnementsbasis bij logistieke partijen te slijten.

Bron: IOTJournaal

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK