Ondernemers overwegend tevreden met aanpassingen AVG privacywet

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden over de wijzigingen en toevoegingen van de Tweede Kamer aan de nieuwe privacywet. De ondernemersorganisaties hadden hierop aangedrongen in de aanloop naar de stemming door de Tweede Kamer deze week over deze zogenoemde Uitvoeringswet AVG (UAVG). Dit is de nationale uitwerking van de Europese privacywet AVG die op 25 mei ingaat.

Derde collegelid AP
Zo heeft de Kamer via een amendement de top van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uitgebreid van twee naar drie personen. Nu bestaat dat college uit een oud-rechter en een oud-officier van justitie. “Het is goed dat dit college wordt aangevuld met iemand met ruime ervaring in de bedrijfspraktijk, bijvoorbeeld uit een relevante onderneming of zorginstelling”, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. De organisaties bepleiten dat het derde collegelid gedegen kennis moet hebben van innovatie. ‘De AP gaat immers over data, dé brandstof van nieuwe bedrijvigheid, vernieuwing, welvaart en welzijn.’

Aandacht voor het mkb
Ook heeft de Kamer met een amendement geborgd dat de Autoriteit Persoonsgegevens bij het toezicht rekening moet houden met de specifieke behoeften van het mkb en bijkomende administratieve lasten. “Dit is van belang omdat veel normen in de AVG onduidelijk en open zijn, en bovendien de wetgeving complex en uitvoerig is.” MKB-Nederland en VNO-NCW vragen de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, om in het kader van de uitvoeringslasten de registerplicht voor het midden- en kleinbedrijf in Brussel aan de kaak te stellen.

Geen boetes maar hulp
Via een motie heeft de Kamer ‘hulpvaardig toezicht’ bepleit: de normen uit de wet zijn vaag en bedrijven worstelen nog met de implementatie van de complexe wet. Dan moet niet beboeten, maar hulp vanuit de AP voorop staan. Een aantal zorgen vanuit de Kamer bleef bij de behandeling nog onopgelost. Minister Dekker nam een breed gesteunde motie van de VVD over, waarmee hij toezegt deze binnen een half jaar te inventariseren en met oplossingen te komen. “Het is belangrijk dat MKB-Nederland en VNO-NCW nauw worden betrokken bij de verdere uitwerking van de issues die nog zijn blijven liggen”, aldus de ondernemersorganisaties.

Frauderegister en alcoholtest
Daarbij gaat het onder meer om het wettelijk mogelijk maken van cross-sectorale uitwisseling van fraudegegevens via zwarte lijsten. Ook gaat hij kijken naar het wegnemen van de knel waarin werkgevers zich bevinden, tussen bijvoorbeeld de re-integratieplicht en het niet mogen verwerken van relevante informatie van werknemers. Een ander issue betreft het wettelijk mogelijk maken van testen op alcohol- drugs-, en versuffend medicijngebruik, in situaties waar dat nodig is. Tot slot wil Dekker onderzoeken hoe uitvoeringslasten voor met name mkb-ondernemers verlaagd kunnen worden, onder meer via aanpassen van de registerplicht.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK