Omzetgroei supermarkten met online kopers

Als marketeer werkzaam voor een supermarktketen of voedselproducent? Dan is het verstandig om online marketingmogelijkheden toe te passen op een jonge doelgroep van kopers. In de eerste 5 maanden van dit jaar is de supermarktomzet, volgens onderzoek van GfK, met 1,8% gestegen naar € 14,17 miljard. Online boodschappen behaalt in Q1 van 2017 een omzetaandeel van 2,7%, binnen de totaalomzet van de supermarkten (Q1 2016 1,8%). Bijna 1 op de 7 huishoudens (1 op de 8 in 2016) koopt online bij de supermarkt en geeft van zijn totale supermarktbestedingen 15,0% online uit (10,0% in 2016).

Het online aandeel groeit in de supermarkt doordat meer huishoudens online in de supermarkt kopen, maar ook omdat deze online kopers een steeds groter gedeelte van hun supermarktbestedingen online uitgeven. Jongeren en huishoudens met kinderen besteden bovengemiddeld op zondag en in de avonduren.

Vooral de jongere doelgroepen doen na 18.00 uur boodschappen. Binnen de huishoudens die uitsluitend de fysieke supermarkten bezoeken, is het omzetaandeel van de ouderen fors oververtegenwoordigd. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en het overige deel van het westen wordt bovengemiddeld aan online, op zondag en in de avonduren aan boodschappen besteed. In het noorden en oosten van het land wordt op zondag minder uitgegeven in de supermarkt.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK