Nederlandse start-up maakt papier van steen

Steen-papierDe Nederlandse start-up On The Rocks maakt notitieboekjes, enveloppen en memoblokjes. Van steen. Want: papier van steen is 100 procent recyclebaar, zegt Anne Pleun van Eijsden, de initiatiefnemer van het project. Het is nu nog een Kickstarter-project, maar als het aan haar ligt, schrijven er straks veel mensen op het milieuvriendelijke papier.

“Het papier wordt gemaakt van twee afvalproducten: steengruis, uit bijvoorbeeld oude mijnen, en gerecycled plastic. Die producten worden met elkaar gemengd en daarna is het materiaal oneindig herbruikbaar”, vertelt Anne Pleun.

“Dat komt omdat het mineraal in steengruis (calcium carbonaat) zijn structuur en dus zijn kwaliteit nooit verliest, in tegenstelling tot normaal papier. Dat is na zo’n zeven keer recyclen niet meer te gebruiken.”

Steen-papier is cradle-to-cradle gecertificeerd. Dat betekent dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog weggegooid worden.

Nog een voordeel is het schone productieproces. Voor één ton papier wordt twintig ton water gebruikt, de productie van steenpapier gebruikt helemaal geen water. Ook is steengruis van zichzelf al heel licht, dus vervuilende chemicaliën zoals bleek zijn niet nodig.

Een familie uit Taiwan vond het steenpapier uit.

 

Beate den Engelsman

Accuracy, precision and organisational talent characterise Beate. She is not only the administrative heart, but also our beloved editor-in-chief. Her creativity helps her in finding and writing articles for Blokboek.com. Owner of boekbol.nl, scrapbol.nl and fotobol.nl

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK