Nationale Voorleesdagen: kleintjes stimuleren tot grote lezers

2016-02-01 Foto SKOL - Voorleesavontuur Nassaupark (3)Deze week staat voor peuters en kleuters in het teken van de traditionele jaarlijkse Nationale Voorleesdagen. In het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor uit We hebben er een geitje bij!, het Prentenboek van het Jaar. Vele scholen en kinderopvangcentra laten de kans om voorlezen te stimuleren niet voorbij gaan.

Lezen stimuleert de taalontwikkeling. Speciaal voor kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, zijn de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen. Het voorlezen aan kinderen heeft een positief effect op de woordenschat, fantasie, concentratie en taalontwikkeling. Zo worden kleintjes grote lezers. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt dit jaar al voor de dertiende keer plaats.

Positief voor boekenmarkt
Vanaf de zijlijn heeft het initiatief ook een positief effect op de boekenverkoop. Het Prentenboek van het Jaar wordt jaarlijks gekozen door een jury van bibliothecarissen. Dit prentenboek krijgt tijdens de voorleesdagen veel media-aandacht. Speciaal voor de voorleesdagen komt er bovendien een mini-editie van het prentenboek We hebben er een geitje bij! uit. Ook is er een interactieve app bij het prentenboek ontwikkeld. In de app kun je spelletjes spelen, liedjes luisteren en kijken naar de animatie van het nationale voorleesdagen '16prentenboek, voorgelezen door Georgina Verbaan. En een slim staaltje marketing: de code om alle spelletjes te spelen, vind je in het prentenboek. Naast dit boek hebben jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top Tien vormen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Lees hier meer over 2016 Jaar van het Boek. Dit hele jaar staat in het teken van aandacht voor boeken.

Foto: Een van de vele voorleesavonturen voor peuters, hier bij SKOL Kinderopvang in Lisse

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK