Misser van Dropbox: misleidende claims over papier

Dropbox claimt in een ‘promomail’ dat minder papier gelijk staat aan meer bomen. Doel was: om Dropbox (nog) meer in te zetten als transport medium voor documenten. CEO van Dropbox,
Drew Houston, kreeg van Two Sides het verzoek te stoppen met de misleidende milieuclaims over papier.

Dropbox Papier Claim
Greenwashing door Dropbox

Het was natuurlijk een ‘inkopper’ voor Two Sides, de organisatie die zich inzet voor ‘waarheden rondom papier’. De Dropbox-promotie had betrekking op Dropbox Backup, Dropbox eSignatures en, ironisch genoeg, ‘Dropbox Paper’, een online hulpprogramma voor co-editing. De verstuurde e-mail had als onderwerpregel: ‘Be-leaf it or not, we can all save more paper’.

Dropbox heeft wereldwijd 700 miljoen gebruikers, waarvan 17 miljoen betalende klanten, die samen zorgen voor $2,16 miljard omzet.

Two Sides schreef in het verzoek aan Dropbox: “De misleidende beweringen van Dropbox schaden de perceptie van consumenten en zakelijke besluitvormers over de milieuduurzaamheid van papier, en bedreigen de broodwinning van miljoenen mensen in de wereldwijde papier-, print- en postsector.”

Greenwashing

De greenwashing-formulering in de promo omvatte: red de bomen’, ‘leer drie manieren waarop je Dropbox kunt gebruiken om je steentje bij te dragen aan de planeet door papierafval te verminderen’, ‘beveilig je gegevens en de toekomst van de bossen’, ‘bomen redden is onze handtekening zetten’ en ‘papier groeit niet aan bomen’.

Energieverbruik datacenters

Het overgrote deel van Dropbox’s eigen uitstoot van broeikasgassen – ongeveer 55.000 ton kooldioxide-equivalent – is gerelateerd aan zijn datacenters, volgens de ESG-factsheet 2019-2020 van het bedrijf, de meest recente die beschikbaar is. De datacenters zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het 182.486 MWh aan energiegebruik.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK