Met bedrukt glas energieneutrale lichtreclame

De Eindhovense start-up Lusoco bedrukt glas om er energie mee op te wekken, die gebruikt wordt voor lichtreclame op de gevel.

Lusoco is een start-up, opgericht in 2017 door Teun Wagenaar en Jeroen ter Schiphorst, die werkt aan de ontwikkeling van bedrukte oppervlakken, welke overdag energie oogsten en ’s nachts licht uitstralen.

Inkjet

Henry Sprenkels, Business Development Director van Lusoco legt uit hoe het werkt: “Het is een printtechnologie die gebruikmaakt van speciaal ontwikkelde, sterk fluorescerende inkt voor het printen op glas of kunststof. Wanneer met die inkt wordt gedrukt wordt het licht, dat op het geprinte oppervlak valt, opnieuw op zo’n manier uitgestraald dat het aan de zijkanten van de ruit naar buiten komt. Het kan daadwerkelijk zichtbaar zijn: als het ontwerp in rood is gedrukt, zie je rood licht uit de zijkanten van het glas komen. We plaatsen zonnecellen op de zijkanten van het glas om het uitgestraalde zonlicht om te zetten in energie, zonder het traditionele gebruik van het raam met de gedrukte boodschap erop te beperken.”

Energieneutraal

De oprichters van Lusoco geloven dat hun technologie in de toekomst zal bijdragen aan het creëren van energieneutrale gebouwen. In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutraal zijn, en in 2050 moet ook de hele gebouwde omgeving bijna energieneutraal zijn. De hoogbouw met meerdere verdiepingen kan echter niet alleen met de zonnepanelen op het dak aan deze eisen voldoen. “Het dak heeft beperkte ruimte voor zonnepanelen, wat voldoende kan zijn om slechts één verdieping van het gebouw te ondersteunen”, vertelt Henry Sprenkels. “Als je een hoogbouw hebt, kun je niet genoeg energie uit de zonnepanelen op het dak hebben. Daarom moet ook de gevel van het gebouw energieopwekkend worden. Architecten willen echter geen traditionele dakzonnepanelen op de gevels plaatsen, vanwege hun onaantrekkelijke uitstraling. Bovendien heeft de gevel meerdere functies, bijvoorbeeld het toelaten van daglicht in het gebouw door de transparante ramen, je kunt die niet blokkeren met de zonnepanelen. Daarom is er een reeks technologieën nodig die een architect in staat stellen om gevel-energie op te wekken, en Lusoco zal een van die technologieën aanbieden. Het ontwerp van de energie-oogstvlakken is een belangrijk aspect van Lusoco’s technologie: “We kozen voor inkjetprinten, omdat het ons in staat stelt ons te concentreren op de mogelijkheid om patronen te printen – het geeft de architecten de artistieke vrijheid die ze nodig hebben”, zegt Sprenkels.

Bron: innovation origins

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK