Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Met bedrukt glas energieneutrale lichtreclame

De Eindhovense start-up Lusoco bedrukt glas om er energie mee op te wekken, die gebruikt wordt voor lichtreclame op de gevel.

Lusoco is een start-up, opgericht in 2017 door Teun Wagenaar en Jeroen ter Schiphorst, die werkt aan de ontwikkeling van bedrukte oppervlakken, welke overdag energie oogsten en ’s nachts licht uitstralen.

Inkjet

Henry Sprenkels, Business Development Director van Lusoco legt uit hoe het werkt: “Het is een printtechnologie die gebruikmaakt van speciaal ontwikkelde, sterk fluorescerende inkt voor het printen op glas of kunststof. Wanneer met die inkt wordt gedrukt wordt het licht, dat op het geprinte oppervlak valt, opnieuw op zo’n manier uitgestraald dat het aan de zijkanten van de ruit naar buiten komt. Het kan daadwerkelijk zichtbaar zijn: als het ontwerp in rood is gedrukt, zie je rood licht uit de zijkanten van het glas komen. We plaatsen zonnecellen op de zijkanten van het glas om het uitgestraalde zonlicht om te zetten in energie, zonder het traditionele gebruik van het raam met de gedrukte boodschap erop te beperken.”

Energieneutraal

De oprichters van Lusoco geloven dat hun technologie in de toekomst zal bijdragen aan het creëren van energieneutrale gebouwen. In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutraal zijn, en in 2050 moet ook de hele gebouwde omgeving bijna energieneutraal zijn. De hoogbouw met meerdere verdiepingen kan echter niet alleen met de zonnepanelen op het dak aan deze eisen voldoen. “Het dak heeft beperkte ruimte voor zonnepanelen, wat voldoende kan zijn om slechts één verdieping van het gebouw te ondersteunen”, vertelt Henry Sprenkels. “Als je een hoogbouw hebt, kun je niet genoeg energie uit de zonnepanelen op het dak hebben. Daarom moet ook de gevel van het gebouw energieopwekkend worden. Architecten willen echter geen traditionele dakzonnepanelen op de gevels plaatsen, vanwege hun onaantrekkelijke uitstraling. Bovendien heeft de gevel meerdere functies, bijvoorbeeld het toelaten van daglicht in het gebouw door de transparante ramen, je kunt die niet blokkeren met de zonnepanelen. Daarom is er een reeks technologieën nodig die een architect in staat stellen om gevel-energie op te wekken, en Lusoco zal een van die technologieën aanbieden. Het ontwerp van de energie-oogstvlakken is een belangrijk aspect van Lusoco’s technologie: “We kozen voor inkjetprinten, omdat het ons in staat stelt ons te concentreren op de mogelijkheid om patronen te printen – het geeft de architecten de artistieke vrijheid die ze nodig hebben”, zegt Sprenkels.

Bron: innovation origins

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Meer resultaat uit je website halen: 18 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK