ISO 20294 voor het berekenen van de carbon footprint van elektronische media

De wekelijkse Verdigris blog van Laurel Brunner

Het is waarschijnlijk niet bij veel mensen bekend dat elektronische media een veel grotere ecologische voetafdruk hebben dan gedrukte media. Hoe kan dat als print zo zichtbaar vervuilend is? Nou, het is een eenvoudige berekening, omdat print een eenmalige CO2-voetafdruk heeft en bedrukt papier tot wel zeven keer kan worden gerecycled. Het maakt deel uit van een toeleveringsketen die de aanplant van bomen stimuleert, waardoor habitats worden beschermd en een middel wordt gecreëerd om koolstofdioxide organisch op te vangen.

Elektronische media daarentegen hebben een koolstofvoetafdruk die steeds krachtiger op het milieu drukt, omdat het energie nodig heeft om op te slaan en toegang te krijgen. Het enorme scala aan opslagvereisten voor digitale media hangt af van het feit of legers van servers de hele tijd in bedrijf zijn en dag en nacht door de kilowatts branden. Zelfs als u uw e-mailboxen schoon en opgeruimd houdt, regelmatig verwijdert wat overbodig is, kunt u er zeker van zijn dat ze allemaal nog steeds ergens buiten staan te kloppen om opgehaald te worden. Dit is niet alleen griezelig, het is zeer slecht voor het milieu.

We staan niet op het punt om ons af te keren van elektronische media. Het is gewoon te nuttig en we zijn er allemaal van afhankelijk geworden, van e-mails tot Netflix downloads. We moeten echter wel meer weten over de impact op het milieu, en daarom is de publicatie van ISO 20294 (Graphic technology – Quantification and communication for calculating the carbon footprint of e-media) zo belangrijk.

Dit document is een kader voor gegevensverzameling, dat de eerste stappen zet naar de ontwikkeling van nauwkeurige en volledige gegevens voor de ecologische voetafdruk van elektronische media. Het zal de wereld morgen niet veranderen, maar na verloop van tijd wordt gehoopt dat er voldoende gegevens worden verzameld om beleids- en investeringsbeslissingen te onderbouwen, vooral in de media, en hoe digitale systemen functioneren ter ondersteuning van communicatie, waaronder onderwijs, entertainment en sociaal-economische systemen. ISO 20294 is een kader dat geïnteresseerde partijen in staat stelt om op een consistente en transparante manier CO2-uitstootgegevens van elektronische media te verkrijgen. Het zorgt voor consistentie in het ontwerp van de carbon footprint calculator, en biedt gebruikers van e-media in de hele toeleveringsketen een gemeenschappelijk model voor gegevensverzameling. Het belangrijkste is dat het helpt bij het bijhouden en verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, iets waar de gezondheid van de planeet van afhangt als we haar toekomst veilig willen stellen.

Laurel Brunner

Dit artikel is geproduceerd door het Verdigris Project, een initiatief van de industrie om het bewustzijn van de positieve milieu-impact van drukwerk te vergroten. Dit wekelijkse commentaar helpt drukkerijen om op de hoogte te blijven van de milieunormen, en hoe een milieuvriendelijke bedrijfsvoering kan bijdragen aan het verbeteren van hun bedrijfsresultaten. Verdigris wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Agfa Graphics, EFI, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing en Xeikon.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

1 reactie

  1. Eddy Hagen op 19/12/2018 om 10:17

    Interessant! En hopelijk gaan mensen hier ook effectief mee aan de slag…Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK