Mediagebruik Nederlanders

Nederlanders van alle leeftijden kijken nog steeds veel televisie. Gemiddeld zo’n 183 minuten per dag. Dat staat in de Mediamonitor 2016-2017 die het Commissariaat voor de Media eind december heeft uitgebracht. Uit dit rapport blijkt dat alle leeftijdsgroepen nog steeds breed gebruikmaken van een divers aanbod aan televisiekanalen. Hoe ouder mensen zijn, hoe groter het aantal minuten op een dag dat zij televisie kijken. Tegenover het lineaire televisieaanbod staat het online, en met name het on-demand aanbod. Dit aanbod wordt gedomineerd door Netflix, YouTube, en sociale media. Vooral jongeren maken gebruik van deze kanalen. Nog steeds kijken we veel traditionele lineaire televisie. 

De kijk- en luistertijd besteed aan televisie en radio laat een stabiele situatie zien. Al zet een lichte daling in. De oplagecijfers van de kranten en tijdschriften vertonen al jaren een dalende lijn. De afgelopen vijftien jaar is de oplage van de betaalde dagbladen gemiddeld met bijna drie procent per jaar gedaald. Van anderhalf miljard exemplaren in 2007 naar 896 miljoen kranten in 2016. Een deel van die daling is het gevolg van de toename in hybride abonnementen, waarbij abonnees doordeweeks de digitale versie lezen en in het weekend de papieren krant. Mensen die de krant lezen worden gemiddeld ouder. Vrijwel alle kranten hebben de leeftijdsgroep 65 jaar of ouder als grootste lezerspubliek. Alleen Metro, NRC Next, Het Financieele Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad, en de Barneveldse Courant bereiken lagere leeftijdsgroepen.

Bij de laatste drie worden zelfs de 13- tot 19-jarigen het best bereikt. Opvallend is, dat de huis-aan-huiskranten in Nederland nog steeds goed worden gelezen. Wekelijks lezen zo’n 8,3 miljoen Nederlanders een dergelijke krant.

De Mediamonitor geeft ook het internetgebruik in Nederland weer. Het internetgebruik in Nederland kan eigenlijk niet meer stijgen. In 2016 gebruikte meer dan 99 procent van de 13- tot 49-jarigen internet. De 50- tot 65-jarigen 96,6 procent en van de 65-plusser 75 procent. De sociale media zijn de grote aandachttrekkers op internet. In die categorie is WhatsApp het meest gebruikte kanaal. Het gebruik daarvan is in een jaar tijd verdrievoudigd. Vooral mensen boven de 80 jaar hebben dit medium nu ook omarmd. Snapchat, Instagram en YouTube zijn sinds 2015 het sterkst gegroeid.

De diversiteit van zenders in televisiepakketten is in 2017 onveranderd hoog. Het aantal zenders en genres neemt toe, terwijl het aantal pakketten daalt. Met name plus- en betaalpakketten worden steeds minder verstrekt.

Bron: Commissariaat van de Media

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK