Limburg heeft primeur met de eerst twee Ricoh Pro C5100S productie printers

Voor Libelnet in het Limburgse Maasbree begon 2014 direct goed. Eind januari viert deze specialist in online en offline media het vijfjarig bestaan met een Open Huis en de installatie van een Ricoh Pro C5100S productiesysteem. Maar ook in Gulpen, eveneens in Limburg, markeert de komst van een Ricoh Pro C5100S een jubileum: daar bestaat Drukkerij Alberts in 2014 liefst 175 jaar. Beide ondernemingen richten met de investering in deze nieuwe, compacte en veelzijdige printtechnologie van Ricoh de blik op de toekomst.

Meer mogelijkheden in eigen huis
“Online en offline media zijn nauw met elkaar verweven en versterken elkaar”, stelt Harold Stemkens, oprichter van Libelnet. Met ‘offline media’ bedoelt hij ‘drukwerk’ – of dat nu van een drukpers of een printsysteem komt: “Het is vooral belangrijk dat we de juiste mix van verschillende media kunnen aanbieden.”

Stemkens bouwt al sinds zijn 18e jaar zelf websites voor mensen in de regio. Na zijn studie Media en Kennistechnologie aan de Technische Universiteit in Delft richt hij Libelnet op en biedt hij een breed pakket aan van softwareontwikkeling,  grafische vormgeving en webdesign: “De markt is sindsdien wel veranderd. Opdrachtgevers verwachten grote flexibiliteit, rekenen op hoge kwaliteit en vragen om zeer krappe levertijden. Alles moet snel en goed. Om daar op in te kunnen blijven spelen, besloten we meer grafische mogelijkheden in eigen huis te halen, zodat we de kwaliteit en deadlines zelf in de hand hebben. Het nieuwe Ricoh Pro C5100S productiesysteem speelt daarin een centrale rol.”

Flinke sprong in kwaliteit 
Pieter Alberts bedient met de door zijn betovergrootvader in 1839 opgerichte drukkerij zowel particulieren in en rond Gulpen als het MKB in heel Limburg. Tegenwoordig is Drukkerij Alberts een eenmanszaak: “Ik doe hier alles zelf.” Als Alberts in 2001 als vijfde generatie in de drukkerij aan de slag gaat, ziet hij al snel dat digitaal drukken goede toekomstmogelijkheden biedt. Inmiddels vervaardigt hij al het full colour drukwerk op een digitaal productiesysteem. Daarnaast beschikt hij nog over een 1-kleuren GTO offsetpers: “Maar alle grotere oplages besteed ik nu uit.” 

Nu hij de bestaande printer vervangt door een professionele Ricoh Pro C5100S productieprinter, ziet hij nieuwe kansen: “Ik heb vertrouwen in de kennis en de technologie van Ricoh. Met dit nieuwste productiesysteem maak ik een flinke sprong in kwaliteit dankzij de grote kleurconsistentie en de perfecte registratie. Voor mij was het bovendien belangrijk dat ik er een breed scala aan papiersoorten en enveloppen mee kan bedrukken. Op die manier kan ik mijn klanten beter bedienen en hoef ik minder werk uit te besteden.”

Ricoh Pro C5100S Print 2_72 dpi

Modulair systeem biedt toekomstperspectief 
Ook voor Libelnet geven de veelzijdigheid en de goede prijs/kwaliteitverhouding van de Ricoh Pro C5100S de doorslag: “We werkten al met Ricoh en hebben samen naar de beste mogelijkheid gezocht om niet alleen nu een slag in capaciteit en kwaliteit te maken, maar ook in de toekomst ons dienstenpakket verder uit te kunnen breiden. We denken dan bijvoorbeeld aan de koppeling met databases en het personaliseren van drukwerk.” 
Op dit moment besteedt Libelnet nog zo’n 90 procent van al het drukwerk uit, maar Harold Stemkens voorziet een verhouding van 50/50: “We gaan steeds meer zelf doen, doordat het aantal spoedopdrachten sterk toeneemt. Opdrachten moeten vaak vandaag al klaar zijn – of in ieder geval alvast een vooruitlevering van bijvoorbeeld 200 kaartjes. Ook als het printvolume straks blijft groeien en er vraag naar andere producten ontstaat, zijn we daar goed op voorbereid. De Ricoh Pro C5100S is een modulair systeem dat wij nu hebben uitgevoerd met een bookletmaker en een punch-unit, maar we kunnen later bijvoorbeeld ook het aantal invoerlades of de afwerkmogelijkheden verder uitbreiden.”

Compact en veelzijdig 
Met de installatie van de eerste systemen uit de Ricoh Pro C5100S-serie bij Drukkerij Alberts en Libelnet breidt Ricoh haar portfolio kleurenproductiesystemen opnieuw verder uit. Met zijn uiterst compacte afmetingen beschikt deze nieuwe productieprinter over veelzijdige mogelijkheden, waaronder producties op gestreken en gestructureerde papiersoorten en het produceren van banners tot een lengte van liefst 120 cm. De Ricoh Pro C5110S is Fogra-gecertificeerd en won, na uitvoerige tests door het Amerikaanse Buyers Laboratory (BLI), de BLI 2014 Pro Award voor productieprinters in de categorie ‘light production’.
Meer informatie over de Ricoh Pro C5100S-serie is te vinden op www.ricoh.nl/kleinishetgrotenieuws. Daar kunnen geïnteresseerden ook direct indrukwekkende printvoorbeelden aanvragen.

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK