KVGO-onderzoek naar toekomst van print

Arnold Martowidjojo, student aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft in opdracht van de KVGO een afstudeerscriptie geschreven met de naam: ‘De toekomst van de printindustrie’.
Het rapport geeft aanbevelingen voor grafische ondernemers. Zo liggen er kansen voor inkjet (in combinatie met variabele informatie), en grafische bedrijven kunnen hun klanten veel meer gebruikersgemak bieden door relatief eenvoudige online platforms voor snelle prijsopgaves, bestellen of visuele weergaves van een drukwerkproduct.
Drukwerk heeft volgens het rapport een andere rol gekregen als communicatiemiddel, maar is ‘verre van dood’. Het is aan grafische bedrijven om hun klanten ervan te overtuigen dat print, in context met digitaal, veel te bieden heeft.
Ook schetst de jonge onderzoeker dat er veel potentie zit in ‘het verbreden van het toepassingsgebied’ van print. Daarbij moet je denken aan decoratief printen, slimme verpakkingen, outdoor toepassingen of textielprint.
Het rapport is overigens bepaald niet alleen maar positief. De auteur schetst de bekende neergang in aantal werknemers en bedrijven in de grafische branche, vooral door digitalisering. Daarnaast geeft het rapport een beeld van de branche als ‘kleinschalig’ en ‘traditioneel’. De gemiddelde grafische ondernemer zou niet open staan voor nieuwe ideeën en innovatie. Het rapport is online te lezen.

Bron: KVGO

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK