Koninklijke Bibliotheek splitst hoofdgebouw en magazijn en gaat zich nog meer richten op digitaliseren

Het karakteristieke witte gebouw van de Koninklijke Bibliotheek aan de Prins Willem-Alexanderhof in Den Haag kan de groei niet meer bijbenen. Het gebouw is van 1982 en blijkt anno 2024 te klein te zijn. KB zal voor wat betreft het magazijn Den Haag gaan verlaten en verhuizen naar Delft. Een nieuw hoofdgebouw komt waarschijnlijk in het centrum van Den Haag.

Vk Artikel Bibliotheek

In een recent artikel in de Volkskrant wordt het gehele proces van ‘bewaren naar ontsluiting’ uitgelegd door ‘hoofd collectievorming’ Jasper Faase. De groei van de collectie is niet te stuiten en alles op papier bewaren wordt bijna onmogelijk. Elk nieuw binnengekomen boek wordt beoordeeld op ‘bewaren of digitaal ontsluiten’.

Scanners

De echte mooie publicaties die een ‘mate van bijzonderheid’ bezitten blijven op papier bewaard. Stukken waarvan alleen de inhoud van belang is, worden gedigitaliseerd en opgeslagen om openbaar ontsloten te kunnen worden. Faase zei in het artikel ook zogenaamde ‘webcrawlers’ in te willen gaan zetten om vanaf het web zogenaamde ‘snapshots’ te maken van alles wat van belang is voor een historisch archief van hetgeen in ons land speelt.

Bron: Volkskrant
Beeld scanner: website Koninklijke Bibliotheek

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK