Komende drupa ‘Global Trends Report’ ziet optimisme

Het achtste trendrapport van Drupa laat enkele al eerdere verwachte trends zien, maar biedt tevens ook enkele onverwachte inzichten.

Top Two Print Technology Investment Plans By Market 2022

Volgens het komende Global Trends Report, dat volgende maand wordt gepubliceerd, zijn drukkers nog steeds van plan te investeren in offset. Ondanks ontwikkelingen in digitale printtechnologie om kosten te besparen, productiviteit te verhogen en te automatiseren, zijn meer drukkers die deelnamen aan het onderzoeksrapport van plan om te investeren in offset dan in digitaal. Hoe deze trend binnen de branche tot stand zijn gekomen, werd in de diverse vooraankondigingen nog niets over geschreven.

In de uitgeverijsector is 27% van plan offset te kopen, terwijl hetzelfde percentage een investering in digitaal drukwerk plant. Maar over het geheel genomen is 30% van de ondervraagden van plan te investeren in een vellenpers, tegenover 18% die een investering plant in tonermachine. Gek genoeg werd niets vermeld over inkjet.

Online

De grootste verschuiving heeft plaatsgevonden in de verwachtingen ten aanzien van online drukwerk. Twee jaar geleden, toen de laatste enquête werd gepubliceerd, was 17% van de inkomsten afkomstig van orders die via webportalen werden geplaatst. In 2022 is dat gestegen tot 26%. Meer bedrijven halen meer dan 25% van hun omzet uit online activiteiten dan vóór de lockdown.

Volgens het rapport heeft dit gevolgen voor alle markten.

De stroom van short-runs zal gevolgen hebben voor de automatisering, met name in de afwerking, waar de druk van dergelijke producties en de uitdagingen van de werving er nu al voor zorgen dat investeringen in (al dan niet inline) ‘afwerkingstechnologie’ de op één na populairste investering zijn die drukkers plannen.

Richard Gray, operationeel directeur van PrintFuture die het rapport voor Drupa heeft opgesteld, zegt dat alles erop wijst dat het vertrouwen van vóór 2019 weer aan het herstellen is. Dat is echter wel opvallend en zelfs flink in tegenspraak met de onderzoeken van BVDM, de Duitse grafische brancheorganisatie, die bij haar leden juist somberheid en terughoudendheid constateert.

Prijzen

Veel drukkers zijn er volgens het rapport in geslaagd de prijzen te verhogen, om de kosten van de grondstoffen die zij inkopen te compenseren. Dit is de eerste keer sinds het begin van het Drupa-rapport in 2013 dat drukkers op deze manier hebben kunnen reageren. Zodra het rapport beschikbaar is, zal Printmedianieuws de inhoud uitgebreid onder de loep nemen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK