Kleinood van oude boekbindkunst

Het Haagse Museum Meermanno heeft een verzameling bijzondere miniatuurboekjes, waaronder dit ‘Italiaanse handschriftje’ met beschrijvingen van 48 wonderen die worden toegeschreven aan de heilige Antonio Manzoni. Dit piepkleine boekje – 27 x 21 mm groot – is waarschijnlijk rond 1540 gemaakt en is nog altijd voorzien van de originele 16e eeuwse band. Dit mini-boekje verwierf Museum Meermanno naar eigen zeggen uit collectie van de Amsterdamse antiquaar Abraham Horodisc.Het kleinood toont ook aan dat de bindtechnieken door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. Hoewel boeken nu met hoge snelheid machinaal worden gebonden, dateert het bindprincipe uit de middeleeuwen.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK