Kleinood van oude boekbindkunst

Het Haagse Museum Meermanno heeft een verzameling bijzondere miniatuurboekjes, waaronder dit ‘Italiaanse handschriftje’ met beschrijvingen van 48 wonderen die worden toegeschreven aan de heilige Antonio Manzoni. Dit piepkleine boekje – 27 x 21 mm groot – is waarschijnlijk rond 1540 gemaakt en is nog altijd voorzien van de originele 16e eeuwse band. Dit mini-boekje verwierf Museum Meermanno naar eigen zeggen uit collectie van de Amsterdamse antiquaar Abraham Horodisc.Het kleinood toont ook aan dat de bindtechnieken door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. Hoewel boeken nu met hoge snelheid machinaal worden gebonden, dateert het bindprincipe uit de middeleeuwen.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK