In 2027 gaat 41% van de uitgaven online

Opnieuw verwachten Nederlandse consumenten een groter deel van hun bestedingen over vijf jaar online te doen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van ShoppingTomorrow, het onderzoeks-programma van Thuiswinkel.org, door GfK is uitgevoerd.

Gfk Thuiswinkelmarktmonitor

De groei in het online aandeel zal wel verschillen per branche. Er is met name veel groeipotentieel binnen Health & Beauty en Food/Nearfood, twee sectoren waarvan de online bestedingen al flink zijn gestegen in de corona-
tijd. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 53% van de consumenten verwacht, de helft of meer van hun online aankopen over vijf jaar via de smartphone te doen. Dit was vorig jaar nog gelijk aan 48%. 7% verwacht dat over vijf jaar alle online aankopen via de mobiel zal gaan.

Men kijkt iets minder rooskleurig naar het winkelen via voice-assistenten dan vorig jaar. 39% geeft aan dat over vijf jaar een groter deel van de online aankopen via voice-assistenten zal plaatsvinden, tegenover 51% vorig jaar. Dit, ondanks dat het gebruik van verschillende voice-assistenten (zoals Google Assistant en Siri) wel is gestegen.

Nog steeds denkt meer dan de helft van de consumenten dat over vijf jaar nog maar enkele grote spelers per branche de dienst zullen uitmaken (61%). Daarnaast verwacht 58% dat de aankopen grotendeels via market-
places zullen gaan.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK