IKEA kiest voor augmented reality

Toe aan een nieuwe bank, maar nog geen idee welke mooi past in je interieur? Vergelijk met slechts één simpele beweging hoe verschillende modellen, stijlen en formaten staan in je ruimte met IKEA Place. Het woonwarenhuis kondigde deze augmented reality (AR) applicatie op 12 september  wereldwijd aan. Met de nieuwe app kunnen gebruikers virtueel IKEA design plaatsen in de gewenste ruimte, waar het in 3D op ware schaal getoond wordt. Via de app kunnen zij ervaren, experimenteren en delen hoe producten bij hen thuis staan voordat zij overgaan tot een aankoopbeslissing. Het Zweedse concern is een van de eerste woonwarenhuizen ter wereld die AR-technologie op deze manier inzet.

Meer dan 2.000 IKEA producten zijn beschikbaar in de Place app, en leveren een waarheidsgetrouw beeld op in de werkelijkheid. Als gebruiker visualiseer je thuis of op het werk of producten passen bij de meubels en accessoires die je al hebt, en vergelijk je eenvoudig kleuren en formaten. De app schaalt producten automatisch op basis van kamerafmetingen, en de AR-technologie is zo precies dat je de textuur van de stof kan zien, net zoals je ziet hoe licht en schaduw op de meubels valt. “IKEA Place maakt het makkelijker om aankoopbeslissingen te maken in je eigen huis, om geïnspireerd te raken en veel verschillende producten, functies en stijlen real-life te proberen. De gebruikers kunnen de nieuwe indeling vervolgens delen met vrienden en de producten direct via de website aanschaffen”, zegt Michael Valdsgaard, Leader Digital Transformation bij Inter IKEA Systems.

Augmented reality
De app vormt een belangrijke mijlpaal in de digitale transformatie van het bedrijf, en zal de manier waarop meubels in de toekomst worden gekocht veranderen. De app zal ook een grote rol spelen bij de lancering van nieuwe productlijnen. IKEA Place is gebouwd in samenwerking met Apple. Zij ontwikkelden een eigen ARKit- technologie, die augmented reality mogelijk maakt. Deze technologie is een toevoeging aan iOS 11, het nieuwe besturingssysteem van Apple, die ook op 12 september officieel aangekondigd werd. “Augmented reality en virtual reality zullen, net als het internet destijds, de detailhandel compleet op zijn kop zetten. Alleen deze keer veel sneller. ARKit geeft ons de mogelijkheid om de ontwikkeling van AR te helpen vormen tot een toegankelijk instrument voor real-life besluitvorming”, aldus Michael.

 

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK