Hoe komt KitKat aan zijn slogan: Have a break, have a KitKat

Iedereen kent de iconische slogan van KitKat. Achter deze leus zit een lange historie. Al is de slogan: “Have a break, have a KitKat”, pas in 1958 geïntroduceerd, de geschiedenis laat ons zien dat KitKat al langer samenging met breaks. Tot op de dag van vandaag is de slogan KitKat op het lijf geschreven.

Waar komt KitKat chocolade vandaan?
In de 17e eeuw werd de naam KitKat voor het eerst gelinkt aan een literatuurclub, die vaak samenkwam in een winkel. Hun naam hadden ze afgeleid van de naam van de eigenaar van de winkel, Christopher Catling. Zo ontstond de Kit-Cat Club. Maar pas in 1911 krijgt KitKat een connectie met chocolade. Rowntree, een grote producent van voedingsmiddelen, laat de namen “KitKat” en “Kit Cat” registreren. Het is onbekend hoe Rowntree op deze naam kwam en de eerstvolgende jaren werd de naam niet eens gebruikt.

De eerste KitKat chocoladerepen
In 1920 bracht Rowntree een hele reeks aan chocolade gift boxes uit onder de naam: Kit Cat. Het bedrijf besloot zich na een aantal jaren te focussen op slechts twee merken en hierdoor verdween de Kit Cat gift box. In 1935 werd de eerste KitKat gelanceerd, zoals wij hem kennen. Alleen heette de viervingerige wafel, omhuld met chocolade, toen nog: “Rowntree’s Chocolate Crisp”. Het idee van het product kwam uit de ideeënbus van het bedrijf. Een werknemer van Rowntree vond namelijk dat zij chocoladerepen moesten maken die men makkelijk mee kon nemen naar het werk, voor in de pauze oftewel de break.

Hoe KitKat aan zijn ‘break’ kwam
De ‘Rowntree’s Chocolate Crisp’ was enorm populair, maar men vond de naam te lang. De marketingafdeling van Rowntree’s introduceerde de chocoladereep opnieuw in 1937 onder de naam: KitKat Chocolate Crisp. Met deze lancering werden de eerste reclame-uitingen gelanceerd, die KitKat zijn break gaven. In Engeland werden posters verspreid met de slogan: ‘Give yourself a break’.

(bron: Nestle)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK