HelloPrint ontvangt B Corp certificering

Drie jaar kostte het aan voorbereiding. HelloPrint is vanaf nu een gecertificeerd B Corp. Door B Corp te worden, wil HelloPrint bijdragen aan de duurzaamheidstransitie binnen de print- en merchandise-industrie en sluit het zich aan bij een groeiende beweging van meer dan 8000 merken, waaronder Triodos, Seepje, WeTransfer en Tony’s Chocolonely. “Maar we zijn er nog lang niet.”

Helloprint Inspire 430x400 1

“Laten we helder zijn, zowel HelloPrint als de printindustrie hebben nog een lange weg te gaan als het aankomt op duurzaamheid”, vertelt Hans Scheffer, CEO en oprichter van HelloPrint. De industrie is een unieke sector met een aanzienlijke impact op het milieu. Met een omvang van 800 miljard dollar per jaar behoort de sector tot een van de grootste ter wereld. “Het beste is uiteraard om niet te produceren, maar er is simpelweg vraag vanuit de markt. Of het nu gaat om een flyer, een label in een trui, het etiket op een parfumflesje, de verpakking van je bestelling of een banner: print speelt een cruciale rol in talloze producten.” “Maar door slimmere keuzes te maken in materialen, productietechnieken, verpakkingen en verzenden kunnen we de impact op het milieu wel sterk verlagen.”

HelloPrint was al langer met duurzaamheid bezig, maar koos bewust voor de ambitie om een B Corp te worden. Het B Corp Assessment heeft betrekking op alle activiteiten van een bedrijf en bestrijkt vijf belangrijke gebieden: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten. In totaal dienen organisaties minimaal 80 (van de in totaal 200) punten te halen om zich B Corp te mogen noemen.

Uit de nulmeting vanuit B Corp bleek dat HelloPrint ver was qua goed werkgeverschap en initiatieven voor de lokale gemeenschap, maar dat er nog veel moest gebeuren op het milieu aspect. Het bedrijfsmodel van HelloPrint, waarbij slimme algoritmes zorgen dat er zo dicht mogelijk bij klanten wordt geproduceerd middels een lokaal netwerk van 300 producenten in 31 landen, leidt al tot een aanzienlijke CO2-reductie. Dat was echter onvoldoende om te kunnen voldoen aan B Lab’s hoge milieustandaarden.

417114 Hans Scheffer Ceo © Peter Van Der Schaaf Cd35e7 Original 1644420883

Scheffer: “Bij de keuze voor alle nieuwe producten en leveranciers maken we nu een bewustere afweging welke we toevoegen en welke niet. Ook vervangen we langzaam een deel van ons huidige assortiment door andere producten en materialen en werken we aan nieuwe technieken met andere, minder vervuilende inkten. Producten verpakken en vervoeren doen we ook steeds duurzamer. Uiteindelijk scoren we met 87 van de mogelijke 200 punten voldoende, maar er is nog veel ruimte om te verbeteren.”

Foto: Inspire, HelloPrint, Foto 2: Hans Scheffer © Peter van der Schaaf

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK