GX Connect: inspiratie vanuit de inhoud

Op donderdag 16 mei vond GX Connect plaats in DeFabrique in Utrecht. Het gratis marketingevent van GX Software is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot één van de grootste digitale marketingevents in Nederland.

Zo’n 500 marketeers werden bijgepraat over marketingtechnologieën onder het thema: ‘Behind the scenes’. Er werd dan ook een interessant kijkje in de keuken gegeven van klanten van GX, zoals YoungCapital, Wageningen University, PSV, ANWB, T-Mobile of Jacobs Douwe Egberts.

De technologieën die in marketing rap verder zullen groeien zijn: live chatbots, Emotion AI en voice. In 2020 zou 20 procent van de zoekopdrachten online via voice gaan. Goed is ook de focus op content die Willem Rossieau van GX aanstipt tijdens de opening van het event: “Inspiratie doe je vanuit de inhoud. En die content slim inzetten, dat wordt de nieuwe uitdaging!”

Meer koffie verkopen in webshop

Jacobs Douwe Egberts verkoopt koffie en thee in 140 landen. Een echte wereldspeler. Met een team van 30 collega’s bedient conversiespecialist Maichel Peppels de consumentenmarkt in Europa. In zijn praktijksessie geeft hij een kijkje achter de schermen van koffiewebsite Tassimo. Daar startte JDE met product recommendations: het aanbevelen van producten op basis van iemands persoonlijke profiel. Deze personalisatie bleek een slimme zet. Maar hoe kom je tot die inzichten? Vooral door de aanschaf van marketingsoftware en diverse testen, blijkt. Peppels is gefascineerd door online koopgedrag en is vanaf 2008 al bezig met conversie-optimalisatie. In 2017 maakte hij de overstap van T-Mobile Nederland naar Jacobs Douwe Egberts, waar hij nu werkzaam is als Optimization & Personalization Specialist Global eCommerce.

Tijdens zijn start bij JDE was zijn eerste doel: het verouderde e-commercesysteem vervangen. Hij zet in op een strategie die hij ‘Global Personalisatie’ noemt. “We hebben nieuwe tools geïnstalleerd; Google Tag Manager, Google Analytics 360 Suite, Usabilla, Hotjar en een migratie naar een nieuw platform, Magento. Na ruim een jaar stond alles en konden we gaan leren, met A/B testen, verdeeld over een aantal landen.” Eén van de testen: nieuwsbrief pop-ups. “De pop-up met korting werkte voor ons het beste om meer inschrijvingen te krijgen. Ook belangrijk bleek de e-mail lifecycle communicatie. Maak diverse gepersonaliseerde banners, landingspagina’s en mailings gelieerd aan bepaalde momenten, zoals verjaardagen.” Een shocking number was het aantal afhakers in de winkelwagen van Tassimo, volgens Peppels 70 procent. “Het doel is uiteraard om deze gebruikers te converteren naar aankoop. We zijn mailings gaan versturen naar de afhakers, getest op verschillende tijdstippen na het afhaken. Hiermee hebben we 12 procent meer orders binnengekregen. Het is geen personalisatie pur sang, maar het werkt wel!” Tot slot: product recommendations! “Licht producten uit op je homepage of check je productcategoriepagina op actuele teksten!”

 

 

 

 

 

 

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

 

 

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK