Gratis raamwerk om merkkleurcommunicatie en -reproductie te verbeteren

Onder de projecttitel: Better Brand Color Guide (BBCG) lanceert Eddy Hagen van insights4print een vrij beschikbaar framework en sjabloon om de definitie van merkkleuren, merkkleurcommunicatie en
-reproductie eenvoudiger en meer consistent te maken.

Project Bbcg

“Merkkleuren zijn kostbaar voor brandowners. Er wordt veel tijd en geld besteed aan het kiezen van de kleur die de merkwaarden het beste uitdrukt. Maar dan gaat het mis”, zegt Eddy Hagen, onafhankelijk onderzoeker bij insights4print.ceo. “Voor een consistent reproductie, moeten de merkkleurgidsen oerdegelijk en ondubbelzinnig zijn. En dat is niet het geval, zoals studies hebben aangetoond. De meeste merkkleurgidsen zijn gebrekkig.
Een voorbeeld zijn de merkkleurengidsen van verschillende regionale kantoren van een wereldwijde NGO. Hoewel ze uitgaan van dezelfde referentie, zijn de waarden voor web (RGB) en print (CMYK) verschillend en voor elke regio anders.”

Gebrekkige merkkleurgidsen zijn waarschijnlijk het grootste probleem voor nauwkeurige merkkleurreproductie, wat leidt tot aanzienlijke kosten voor herdruks, vooral bij verpakkingen.

Om de claims in de Better Brand Color Guide te verifiëren, werden ontwerpversies gedeeld met verschillende ervaren experts, voor een kritische evaluatie en feedback.

Henk W. Gianotten, gekend expert in lettertypetechnologie, typografie, prepress en drukwerk, en auteur van honderden publicaties: “Deze publicatie is uiterst belangrijk voor merkeigenaren, makers van corporate design, verpakkingsontwerpers en drukkers. Verwijder de Pantone-suggesties voor CMYK-percentages. Gebruik de ASE- en/of de CxF-technologieën om de juiste kleuren te definiëren; zij zijn voorspelbaar, stabiel in productie en betrouwbaar voor extra runs.” 

Een gratis framework voor iedereen, met mogelijkheden voor prepress-bedrijven, drukkerijen.

ASE-bestanden zijn een verborgen juweeltje in de Adobe Creative Cloud-toepassingen: kleine kleuren-bibliotheken die gemakkelijk met anderen kunnen worden gedeeld, de Adobe Swatch Exhchange. En ASE-bestanden gaan verder dan Adobe-toepassingen: Affinity Designer, Photo en Publisher, dit bijvoorbeeld ook.
Dit is de gemakkelijkste en meest betrouwbare manier om merkkleuren uit te wisselen: wanneer ontwerpers ze in hun Adobe CC-toepassingen laden, zijn alle merkkleuren beschikbaar in het deelvenster Stalen. Geen verwarring meer, niet meer zoeken naar de juiste kleur in kleurenbibliotheken zoals Pantone, ANPA, DIC.

CxF, het Color eXchange Format, daarentegen, is de meest gedetailleerde kleurbeschrijving die men kan krijgen. Maar het kost meer moeite om te creëren, en om het gedurende de hele workflow te gebruiken zijn er wat extra tools nodig, althans op dit moment. Het maken van CxF-bestanden omvat speciale testafdrukken op zowel witte als zwarte achtergronden. Sommige gespecialiseerde bedrijven die de prepress voor verpakkingen doen, bieden dit soort service al aan, wat aangeeft dat er hier een opportuniteit is.

Gratis te downloaden, gratis te gebruiken.

De Better Brand Color Guide is een volledig gratis framework. “Gebrekkige merkkleurgidsen zijn misschien wel het grootste probleem in de grafische industrie, wat leidt tot veel discussies, verspilling en financiële verliezen. Project BBCG biedt hiervoor een oplossing. Gezien de potentiële impact wilden we alles gratis beschikbaar stellen. Iedereen kan niet alleen een voorbeeld van een Better Brand Color Guide downloaden. Er is ook een tutorial die laat zien hoe je tot die oerdegelijke merkkleurdefinitie kan komen en veilige CMYK-combinaties kunt bepalen. Een tutorial die is geschreven met merkeigenaren, ontwerpers, in gedachten: het is zeer toegankelijk, complexe concepten worden op een eenvoudige manier uitgelegd. En, last but not least, ook een voorbeeld ASE-bestand is beschikbaar om te downloaden. Op deze manier kunnen merkeigenaren en ontwerpers het proberen en meteen de kracht van dit juweeltje zien”, zegt Hagen.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK