Grafeen zorgt voor zwarter dan zwart

Belgische kunstenaar Frederik De Wilde werkt met NASA aan een 3D-geprinte, titanium sculptuur van oude Limburgse mijngangen die ‘zwarter dan zwart’ is. Op basis van grafeen.

 

‘Op het kruispunt van kunst, wetenschap, technologie en ondernemerschap’. Zo omschrijft 3D-printspecialist Melotte in Zonhoven het sculptuur waarmee het samen met de Belgische kunstenaar Frederik De Wilde op de ‘New Media Art’-beurs in Munchen zal uitpakken.
zwarter zwart blokboek
Artiest Frederik De Wilde speurt al jaren naar ‘het diepste zwart’. Tijdens zijn zoektocht klopte hij zelfs aan bij het ruimtevaartagentschap NASA, en vond daar – onverwacht – een gewillig oor om om de mogelijkheden van nanotechnologie en grafeen verder te onderzoeken.

Dit laatste koolstofgebaseerd nanomateriaal is één van de vlaggenschepen die de Europese Commissie begin 2013 naar voor schoof als het onderzoeksdomein voor de langere termijn, waaraan ze één miljard euro subsidies wil besteden.

De verwachting is dat grafeen een ware revolutie zal ontketenen. Het heeft verbazingwekkende eigenschappen: grafeen geleidt elektriciteit beter dan koper, is meer dan 100 keer sterker dan staal en heeft ook unieke optische eigenschappen doordat het geen licht reflecteert.

Het is van deze laatste eigenschap dat De Wilde gebruikt heeft gemaakt om – in samenwerking met NASA – het ‘zwartste zwart ooit’ te creëren.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK