GfK Trends in Digitale Media 2022

Het lijkt steeds belangrijker om zelf te kunnen kiezen welke mediacontent wanneer wordt geconsumeerd. Dit en meer blijkt allemaal uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers.

Zowel uitgesteld tv kijken, streaming en vooruitkijken worden meer dan in 2021 gedaan, terwijl live tv kijken juist een lichte daling laat zien. Ook muziek streamen laat een licht stijgende trend zien. Voor het volgen van nieuws houdt men vast aan de traditionele media. Televisie, papieren dagbladen en radio worden gemiddeld het langst per week gebruikt om nieuws te volgen.

Na een lichte daling in 2021 lijkt de Nederlandse bevolking in 2022 weer meer vertrouwen te hebben in de aanbieders en content van online media. Het vertrouwen in de veiligheid van data- en persoonsgegevens op websites en in apps is toegenomen ten opzichte van 2021.

Gfk Infografik 2
Specifiek gebruik social media onder consumenten van 13-17 jaar

Wanneer wordt gekeken naar afzonderlijke sociale media is er een toename in vertrouwen en gevoel van veiligheid te zien, maar het blijft op een laag niveau. Het gevoel van onveiligheid is relatief groot bij Facebook en Twitter. Dit heeft ook gevolgen: Twitter heeft een hoog aandeel dat door gebrek aan vertrouwen/veiligheid gestopt is met dit platform en Facebook kent het hoogste aandeel dat het minder is gaan gebruiken. TikTok wekt het minste vertrouwen. Zowel voor vertrouwen in de content als de mate waarin gebruik als veilig wordt ervaren is TikTok de hekkensluiter. Ondanks dit gebrek aan vertrouwen heeft TikTok met gemiddeld ruim 4,5 uur per week wel de langste gebruiksduur van de socials. Van alle mediavormen heeft Spotify met 360 minuten per week de langste gebruiksduur.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK