Geprint hart redt leven peuter

Een Amerikaanse peuter onderging een geslaagde hartoperatie dankzij 3D-printing. Met een printer werd er een exacte kopie van het hart van de jongen gemaakt, waardoor chirurgen de ingewikkelde ingreep beter konden uitvoeren.

Heart

Artsen wisten al dat de 14-maanden oude Roland ernstige hartproblemen had voordat hij werd geboren. Met behulp van een reeks medicijnen konden zij hem, met zijn vier aangeboren hartafwijkingen, in leven houden. Uiteindelijk concludeerden de artsen dat er niks anders op zat dan het jochie te opereren, maar het zou een ingewikkelde ingreep worden.

Met behulp van ingenieurs werd er een 3D replica van Rolands hart gecreëerd. De replica, twee keer zo groot als het hart van het jongetje, gaf de artsen duidelijkheid over de precieze locaties van de bloedvaten in het hart. Met behulp van de print werd er een gedetailleerd operatieplan opgesteld.

Het 3D-model werd in drie delen geprint en kostte 600 dollar. Brent Stucker van de Speed School of Engineering: ”Het kost dus geen duizenden dollars, maar de techniek scheelt wel heel veel operationele kosten.”

Twee weken geleden werd Roland succesvol geopereerd. Vier dagen na zijn operatie mocht hij het ziekenhuis al zonder medicatie verlaten, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender WDRB.

Onderzoekers hopen dat ze op korte termijn niet alleen replica’s, maar totaal nieuwe organen kunnen printen. De printtechniek heeft voor nu alvast het eerste kinderleven in Kentucky gered.

 

(bron telegraaf)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 zijn in voorbereiding en zullen ook online worden gegeven. In de komende weken worden de 2021 trainingen gepubliceerd. Kijk voor het huidige aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK