Amsterdam mag claim ‘bomen besparen’ niet gebruiken in Ja/Ja-campagne

De gemeente Amsterdam mag niet meer claimen dat de Ja/Ja-sticker 6.000 bomen bespaart. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft geoordeeld dat deze bewering niet voldoende onderbouwd is.
Amsterdam gebruikte de claim om het verbod op het verspreiden van huis-aan-huisfolders door te voeren. Amsterdam heeft sinds 1 januari de Ja/Ja-sticker ingevoerd, waarmee inwoners kenbaar kunnen maken dat ze ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. In brievenbussen waarop deze sticker niet staat mogen geen huis-aan-huisfolders meer worden gestopt. Volgens de gemeente scheelt dat de stad 6.000 bomen, en dat heeft zij in haar uitingen ook laten weten. Een misleidende claim die Amsterdam dus voortaan niet meer mag doen.
Organisatie Papierenkarton is blij dat de RCC ‘greenwashing’ door de gemeente Amsterdam verbiedt. Volgens Papierenkarton zijn de folders vooral van oud papier gemaakt en groeit het Europese bos mede door de papierindustrie.
Ook de KVGO-directeur Fons Bakkes is tevreden met de beslissing van de RCC: “In feite haalt de reclame-waakhond hiermee één van de belangrijkste argumenten onderuit om in Amsterdam de Ja/Ja sticker voor folders in te voeren en het bestaande systeem met oud papier overboord te gooien.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK