Favini: papier tegen piraterij

Kleding, schoenen, cosmetica – de exclusieve merken hebben veel last van goedkopere namaakproducten. Voor die ‘dure’ merken heeft de Italiaanse papierfabrikant Favini Secure Suite bedacht; een luxe papiersoort  voor verpakkingen en etiketten waarin zeer subtiel veiligheidskenmerken zitten verstopt die de echtheid van het exclusieve merk aantonen. Zo is er de Secure Nanolock; hierbij is in een hologram een microscopisch kleine code ingebouwd, die een geheim boodschap bevat die alleen via pc of smartphone kan worden uitgelezen. Voor het decoderen van dit bericht moeten een App en speciale software gedownload worden. Het zekerheidskenmerk in de hologram maakt ook het herleiden naar producent mogelijk.

Tot de Secure Suite behoren ook een papiersoort met watermerk, een soort met synthetishe vezels en een Dust-variant met microscopisch kleine deeltjes. Bij de secure-Reagents verkleurt het papier door een chemische reactie als iemand ‘er mee te knoeien’. Voor officiële documenten is er de Secure Zap-kwaliteit, waarbij met behulp van een laserstift of akoestisch apparaat de echtheid kan worden aangetoond. En dan is er nog de Secure Skin, waarbij via een microscopisch kleine preging een code of bericht in het papier kan worden opgenomen.

favini 4Favini geldt als een zeer vindingrijke papierfabrikant. Toen de stad Venetië te kampen kreeg met een continue algenplaag in de baai, wist Favini het uit zee geviste algenafval als vezelgrondstof in de nabij gelegen fabriek tot een exclusieve papiersoort met ‘natuurlijke uitstraling’ te verwerken.
(Bron: print.de)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK