Expositie werk Irma Boom

Van 1 februari tot en met 8 mei presenteert het Allard Pierson museum in Amsterdam de tentoonstelling
Irma Boom: Book Manifest.

Irma Boon Chanel

Een tentoonstelling met uitsluitend onvoltooid werk, eigenlijk is dat precies wat Book Manifest over grafisch ontwerper Irma Boom (1960) behelst.
Niet het eindproduct maar het ontwerp- en productieproces staan centraal in deze hal-tentoonstelling. Boom heeft de tentoonstelling persoonlijk ingericht en ontworpen, waarbij zij de monumentale architectuur -de hoge wanden en de marmeren vloer- volop heeft benut.

Allard Pierson

Het Allard Pierson beheert het archief van
Irma Boom, zij is internationaal één van de meest spraakmakende grafisch ontwerpers. Haar innovatieve boeken vormen de kern van dit archief. Ook het ‘ruwe’ materiaal maakt doorgaans deel uit van een ontwerpersarchief, naast onder meer correspondentie en andere administratie. Book Manifest toont wat aan het drukken en binden vooraf gaat: het experiment en de enerverende zoektocht naar de ultieme vorm.

In de tentoonstelling is aan de hand van voorstadia, van een zevental projecten uit de periode 2006-2021, de ontwikkeling te volgen. Elk concept is uniek en geschikt voor die ene opdracht. Het gaat om sterk uiteenlopende typen: van wetenschappelijke monografie tot kunstenaarsboek. Zo ontsluieren vijf drukvellen het grafisch concept van haar meer dan 1200 pagina’s tellende ode aan kunstenaar Ellsworth Kelly. Verder gaat het om projecten voor architect Rem Koolhaas, textielkunstenaar Sheila Hicks, chroniqueur Jennifer Butler, modeconcern Chanel, fashion artists Victor & Rolf en modeontwerper-kunstenaar Martin Margiela. De voltooide, gedrukte werken zijn in video’s te zien.

Book Manifest maakt duidelijk hoe Irma Boom in de huidige, digitale wereld gefascineerd blijft door het gedrukte boek, door zijn traditie en vooral door zijn nieuwe mogelijkheden.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK