Eigen NRC-geluid bij voorlezen krantenartikelen

Vandaag volop audio branding nieuws op Blokboek. Naast Hallmark, is ook NRC hiermee bezig. Net op een andere manier; zij laten hun artikelen vanaf nu inspreken door een herkenbaar stemgeluid. 

In de afgelopen maanden ontwikkeldede krant kunstmatige stemmen gebaseerd op die van NRC-redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse. Een nieuwe stap om onze journalistiek nog beter af te afstemmen op de wensen van onze abonnees.

Nrc Luisteren

Al bijna twee jaar kun je de NRC-artikelen niet alleen lezen, maar ook beluisteren; in 2021 introduceerden ze een voorleesversie van de artikelen. NRC stelt een grote luisterbehoefte vanuit de lezer – lees: luisteraar – te signaleren, want de functionaliteit wordt veelvuldig gebruikt op de site en in de app. En omdat uit onderzoek blijkt dat de lezers veel belang hechten aan de kwaliteit van de voorleesstemmen, móest het niveau omhoog.

Daarom is het tijd voor een eigen NRC-geluid – vertrouwde, objectieve stemmen die bij het merk passen en zich onderscheiden van de standaardstemmen van Microsoft Azure: “En wie lenen zich hiervoor nou béter dan onze eigen redacteuren? De urenlange voorleessessies van Mischa Spel en Egbert Kalse in de studio zorgden voor een unieke dataset waarmee we een machine learning model trainen om de artikelen van NRC te laten voorlezen. We brengen hiermee de geautomatiseerde stemmen naar een nieuw niveau; een herkenbaar en betrouwbaar NRC-geluid dat past bij onze journalistiek.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK