Een Libello voor mannen die moeite hebben met lezen en schrijven

Voor het tweede jaar op rij brengt Stichting Lezen en Schrijven samen met Libelle een blad uit voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In Nederland zijn dat 2,5 miljoen mensen. Na het grote succes in 2022 van ‘Libelle – Extra makkelijk te lezen’ is de tweede editie opnieuw bijzonder. Het grootste Nederlandse vrouwenmerk brengt voor het eerst sinds haar start in 1934 een blad voor mannen uit: ‘Libello’.

Alle teksten staan in een lager taalniveau (A2/B1) en er is een eenvoudigere vormgeving. Het blad verschijnt in de week van Internationale Mannendag en heeft een oplage van 70.000 exemplaren. De eerste ‘Libelle – Extra makkelijk te lezen’ heeft inmiddels een geschat bereik van 300.000 laaggeletterden. Een veelgehoorde reactie: kan er niet een blad komen voor mannen, want die kunnen ook moeite hebben met lezen en schrijven?

Libello Content
V.l.n.r. Steven Kazàn en Kees Tol (met artikelen in het magazine) – Taalheld en ex-laaggeletterde Dennis Bos, hoofdredacteur Hilmar Mulder en Geke van Velzen.

Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen en Schrijven: “Lezen verrijkt je wereld. 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen en schrijven. Zij kunnen daarom niet genieten van het moois dat bladen bieden. De speciale Libelle gaf 300.000 mensen veel leesplezier, soms voor het eerst in hun leven. Dat gunnen we dit jaar nóg meer mensen. Ook opende een blad in lager taalniveau en met eenvoudigere vormgeving de ogen van vormgevers en bladenmakers. Zij zijn zich nu bewuster van de noodzaak hun dienstverlening toegankelijker te maken en eenvoudiger te schrijven. Het is tijd dat media meer rekening houden met laaggeletterden.” 

Foto: Stichting Lezen en Schrijven

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK