Advertentie Stichting Lezen & Schrijven wint NRC prijs

stichting lezen en schrijvenStichting Lezen & Schrijven heeft de tweede prijs gewonnen van de NRC Charity Awards 2018 met een bijzondere advertentie, gemaakt door twee studenten van de Willem de Kooning Academy. De advertentie had volgens de vakjury veel ‘stopkracht’, oftewel kracht om de aandacht van de lezers te trekken. Dit werd gisterenavond bekendgemaakt door hoofdredacteur Vandermeersch in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De stichting wint een dubbele advertentiepagina in NRC Handelsblad en nrc.next in het najaar.

Vakjury: “Met deze advertentie wordt heel slim gebruikgemaakt van het medium krant. Lezers worden in verwarring gebracht en aangezet tot nadenken. Goed over nagedacht en goed uitgewerkt.”

Iris Habben Jansen en Jarné van Zetten van de Willem de Kooning Academy creëerden de advertentie voor Stichting Lezen & Schrijven. Zij lichten toe: “Het lijkt alsof je twee keer hetzelfde redactionele artikel ziet. Dat is geen drukfout… want als je beter kijkt, zie je dat de tweede versie een advertentie is waarin moeilijke woorden zijn weggelaten. We maken duidelijk dat het voor laaggeletterden heel lastig is om een krantenartikel te lezen. Zij begrijpen vaak alleen de eenvoudigste zinnen.” Met de advertentie wil Stichting Lezen & Schrijven meer aandacht vragen voor laaggeletterdheid, zodat we samen meer laaggeletterden kunnen helpen.

NRC Charity Awards
De NRC Charity Awards is in 2011 op initiatief van NRC in het leven geroepen, om goede doelen te helpen bij het bereiken van hun doelgroep. Dit jaar meldden 290 goede doelen zich aan, waaruit 22 geselecteerd werden. Zij werden gekoppeld aan twee studenten die de advertenties maakten. De 22 advertenties werden door een vakjury beoordeeld op vormgeving, beeldgebruik en de kracht van de boodschap. In de jury zaten: hoofdredacteur Peter Vandermeersch, Pim Gerrits (creatief directeur bij reclamebureau Lemz), Krista Rozema (art director bij reclamebureau KesselsKramer) en de hoofdredacteur van mediavakblad Adformatie, Susanne van Nierop. De Endometriose Stichting won de eerste prijs en de publieksprijs ging naar het Diabetes Fonds. De tweede prijs wordt gedeeld met Plastic Soup Foundation en Voedselbanken Nederland.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK