E-commerce boost productuitgaven in 2020

Het zal vast niemand verrassen: onze e-commerce-uitgaven stegen in 2020. In totaal gaven we in 2020 € 26,6 miljard uit bij webshops. Het totale aantal online aankopen steeg met 27% naar 335 miljoen. Deze groei werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de coronacrisis en de bijbehorende overheidsmaatregelen, want in 2019 leek de e-commercegroei nog af te vlakken.

“Het is duidelijk dat de e-commercegroei van het afgelopen jaar wordt veroorzaakt door de enorme online boost binnen de productcategorieën”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, de organisator achter dit onderzoek van Thuiswinkel Markt Monitor. “In 2020 stegen de online bestedingen aan producten met 43% en het aantal online aankopen met 41%. Hiermee werden de grote klappen, die onder andere de reis- en vrijetijdsbranches kregen, nog enigszins gecompenseerd; door de coronabeperkingen zag de dienstensector de online bestedingen met 39% afnemen en het aantal online aankopen met 37%.”

Het aandeel van iDEAL als betaalwijze voor online aankopen, laat in 2020 een sterke stijging zien: van 60% naar 69% van het aantal online aankopen. Ook bij de cross-border aankopen is iDEAL het meest gebruikte betaalmiddel, al ligt het aandeel met 46% van het aantal aankopen hier lager dan op de binnenlandse markt. Internationale betaalmiddelen als creditcards (22%) en PayPal (16%) worden cross-border juist vaker gebruikt dan voor aankopen bij Nederlandse webshops. 

Infographic Thuiswinkel Markt Monitor 2020 Fy Bestedingen
Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK