Digitale bladerkiosk Blendle gaat live

blendleVanavond wordt officieel Blendle gepresenteerd aan het publiek in Amsterdam. Het idee achter Blendle is dat consumenten de ‘beste’ artikelen uit kranten en tijdschriften met elkaar delen en dat losse artikelen vervolgens gemakkelijk per stuk te koop zijn. Net als bij Twitter kan je (voor jou relevante) mensen volgen en kunnen anderen jou volgen. Zo kunnen mensen met dezelfde interessegebieden elkaar online tippen voor bepaalde artikelen. Mensen die zich hebben ingeschreven op Blendle kunnen scrollen door kranten als De Volkskrant, Trouw, NRC en magazines als Quote, Elsevier, Viva en Vrij Nederland. De prijzen hangen van de uitgevers af, maar liggen tussen de 0,10 en 0,25 euro voor een nieuwsartikel en 0,25 tot 0,79 euro voor een langer artikel. Betalen gebeurt automatisch na het klikken op een artikel; na 15 seconden wordt het bedrag van je tegoed afgeschreven.

Verdienmodel
Mediaondernemer Alexander Klöpping (bekend van De Wereld Draait Door) en  Marten Blankesteijn zijn de mannen achter Blendle. Zij zijn ervan overtuigd dat jongeren die gewend zijn hun nieuws gratis van internet te halen, wel voor de diensten van Blendle willen betalen. Jongeren betalen immers nu ook op deze manier voor iTunes en Spotify, zo redeneren zij.
De initiatiefnemers hebben al een betatest gedraaid met 12.000 mensen. Het verdienmodel van Blendle is volgens De Volkskrant vergelijkbaar met iTunes: Blendle houdt 30% over aan de inkomsten, 70% gaat naar de uitgever. Uitgevers volgen de ontwikkeling met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is elk digitaal verdienmodel welkom, aan de andere kant wordt kannibalisme van de gedrukte kranten en tijdschriften gevreesd. Of het project slaagt is nog afwachten; de initiatiefnemers rekenen op 10.000 gebruikers per dag, nodig om uit de kosten te komen.

Bron: devolkskrant.nl/computeridee.nl

Lees ook:

  • Subsidie op onderzoek Blendle gaat weekbladen niet redden
  • Blendle: Nederlandse digitale nieuwsleesservice

 

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK