“De wens om papieren boeken te maken, heb ik al heel lang”

Ssst-Cover-DEF.inddE-books, digitale brochures of apps van magazines… het zijn drie voorbeelden die bij uitstek aangeven hoe digitaal publiceren ingeburgerd is geraakt. Voor uitgevers biedt dat kansen, zeker voor degenen die nieuw op de markt zijn. Dat geldt ook voor Hanneke van der Meer, eigenaar van Somoiso. Zij vertelt over haar stappen in de digitale uitgeefwereld en geeft daarbij aan hoe zij een vertaalslag kan maken naar uitgeven op papier.

“De wens om papieren boeken te maken, heb ik al heel lang”, geeft Hanneke aan. “Al sinds mijn vijftiende ben ik liefhebber van prentenboeken, maar pas in 2012 kwam het eerste verhaal uit. Digitaal. Want digitaal publiceren is makkelijker en goedkoper, wat investering betreft, dan papieren boeken. De inschrijving als Apple-developer is niet heel duur, je hoeft geen voorraad te laten drukken en je hebt geen opslag nodig. Dat is voor een beginnende schrijver/illustrator/uitgever dus voordelig.”

Hanneke-1Toch blijft haar voorliefde voor papier. “Ik ben in het dagelijks leven vormgever/art director en ik maak veel magazines. Op papier. Ik hou van papier. Lekker om aan te frummelen. Het ruikt lekker en je kunt van voor naar achter bladeren en weer terug. Papier heeft iets nostalgisch. Mijn kinderen delen die liefde. Ze vinden interactieve verhalen op de iPad heel erg leuk, maar daar zitten restricties aan: je mag niet zomaar een iPad pakken en een uur spelletjes spelen of boekjes ‘lezen’. En boeken… die mag je altijd uit de kast pakken. Daarnaast worden iPad-boekjes vaak door kinderen zelf gelezen, zonder ouders erbij, maar papieren boeken, die lees je voor. Lekker bij elkaar op schoot kruipen, dat is echt een momentje. Dat beleef je mét kinderen.”

Na het winnen van de Media Ukkie Award 2014 voor de app Noa’s Sterren, besloot Hanneke dan ook een eerste prentenboek op papier te maken. “Ik crowdfunde het en dat werd een succes. In augustus kwam mijn eerste boek Noa Tovervijver uit. Dan ben je natuurlijk zo trots als een pauw! Een jaar later crowdfunde ik SSST! en ook dat werd een succes, de eerste druk is inmiddels klaar. SSST! heeft een spotvernis op het omslag gekregen. Dat geeft een boek net weer een extraatje. Ik hoop in de toekomst meer middelen te hebben om dat soort drukwerkgrapjes uit te halen.”

Noa-Tovervijver cover-HRHoe ontzettend enthousiast Hanneke ook bezig is, de afzetmarkt blijkt lastig. “Ik ben zelf schrijver, illustrator, vormgever én uitgever en ik werk vier dagen per week, dus het is lastig om ook marketing, PR én het maken van nieuwe boeken in de avonduren te stoppen. Veel tijd voor persoonlijk contact met boekhandels is er niet en op mail wordt nauwelijks gereageerd. Boekhandels kopen liever in bij grote uitgevers, dus ik moet het (vooralsnog) hebben van verkopen via mijn eigen site, Bol.com en inkoop van exemplaren door de bibliotheek. Ik zou wel meer op markten en festivals moeten staan, want als mensen mijn boeken tegenkomen, willen ze ze wel hebben!”

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK