De uitgeefbranche blikt vooruit

David Huijzer van uitgeefplatform inct kijkt voorzichtig naar 2022. Uit zijn ervaringen met 2020 en 2021 is hij uitermate behoedzaam over de kansen en mogelijkheden binnen de uitgeefbranche.

Inct Logo

Hij stelt dat 2021 misschien wel voor velen een teleurstellend jaar was. Dat geldt niet in de laatste plaats ook voor zijn eigen inct uitgeefplatform. Inct organiseert doorgaans twee keer per jaar een congres. Ook het afgelopen congres – gepland voor november – ging niet door en is verzet naar april van dit jaar.

Tijdschriftenuitgevers

Huijzer: “Terugkijken op 2021 zijn, naast alle pandemie-gerelateerde zaken, het meest in het oog springend de ontwikkelingen bij de tijdschriftuitgevers. Hearst voerde een flinke reorganisatie door en New Skool Media, door velen en ook vooral door zichzelf gezien als zeer succesvol, kwam in Vlaamse handen. Daarmee wordt de invloed van onze zuiderburen op ons medialandschap weer een beetje groter. Mediahuis wist eind 2020 ook het uiterste noorden van ons land te veroveren met de overname van NDC dat sinds 2021 officieel nu zelfs Mediahuis Noord heet.”

Boekenbranche

Huijzer: “De boekenbranche laat al een tijd twee gezichten zien: aan de ene kant heeft de pandemie ons weer aan het lezen gezet, maar helaas doen we, mede gedwongen door allerlei lockdowns, onze boekenaankopen voornamelijk online bij BOL en heeft de consument nog niet altijd de digitale weg naar de lokale boekhandel gevonden.”

Nieuwsmedia

Huijzer: “Als de pandemie ons iets gebracht heeft is het de definitieve doorbraak van digitale informatie-
voorziening, en dan niet alleen door Google. In de USA is er een duidelijke trend dat de print-abonnementen afnemen, maar dat het aantal digitale abonnementen sterker stijgt. Uitgevers van magazines en nieuwsmedia spelen daar op in door nieuwe digitale proposities te maken en de abonnees zo aan zich te binden. Dat vraagt om nieuwe businessmodellen en ook om pionieren. Maar met alle onzekerheden waarmee we al bijna twee jaar leven zou ik zeggen: als er ooit een tijd was om (digitaal) te pionieren, dan wel nu!”

Bron: inct

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK