De SIM-kaart verdwijnt

De GSM Association (GSMA) introduceert de e-sim. Dat is feitelijk niet meer dan een stukje software, dat de functies van de SIM-kaart vervangt. Nu zit die software wel ingebed in zijn eigen hardware, om het zo veilig mogelijk te maken.

Toch is dat allemaal een stuk kleiner dan de traditionele SIM, want je hebt alle plek die de SIM, de tray, en de rest van de fysieke constructie nodig heeft, ineens over. Dat biedt mogelijkheden, zeker bij toch al kleine apparaten, zoals: smartwatches en Internet of Things-toepassingen.

Dat is ook één van de redenen dat deze ontwikkeling in een stroomversnelling zal komen: meer verbonden apparaten betekent meer datagebruik en abonnementen, en daar heeft de GSMA natuurlijk ook baat bij. Er zijn al apparaten die dit aan het doen zijn, zoals: de Apple Watch 3.

Voordat het zo ver is, moeten de telecomproviders natuurlijk wel eerst nog wat werk achter de schermen verzetten. Mede daardoor zal de e-sim nog niet breed beschikbaar zijn in de eerste twee jaar. De kans is echter groot dat, als het allemaal werkt zoals gehoopt, we binnen vijf jaar geen  SIM-kaart meer in onze telefoon hoeven te stoppen om verbinding te krijgen met onze provider. Dan is de smartphone eindelijk 100 procent digitaal

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK