CO2-impact kartonverpakkingen in Europa 24% sinds 2018

Pro Carton, de Europese vereniging voor kartonfabrikanten, heeft nieuw onderzoek onthuld waaruit blijkt dat de Europese kartonindustrie erin geslaagd is haar carbon footprint sinds 2018 met 24% te verminderen.

De bevindingen tonen aan dat kartonnen verpakkingen niet alleen voldoen aan de eisen van een biogebaseerde en circulaire economie, maar ook een sleutelrol spelen in de overgang naar een CO2-arme economie. Het nieuw gemeten gemiddelde van de carbon footprint van karton in de Europese industrie bedraagt nu 249 kg CO2e van cradle-to-grave en 148 kg CO2e van cradle-to-gate per ton karton.

Carbon Footprint Report Front Cover

De resultaten zijn belangrijk omdat ze het circulaire karakter van karton onderstrepen, gestaafd door wetenschappelijk onderzoek – iets dat bijzonder belangrijk is voor producenten van karton en vouwkarton en de merken en detailhandelaren waaraan ze leveren, nu consumenten meer nadruk leggen op de duurzaamheid van alle producten die ze kopen.

De studie ‘Carbon Footprint of Carton Packaging 2023’, uitgevoerd door RISE (Research Institutes of Sweden) Bioeconomy and Health Unit voor Pro Carton, heeft zowel de cradle-to-grave als cradle-to-gate koolstofimpact van karton gevolgd van januari tot december 2021. Daarbij werd rekening gehouden met fossiele en biogene broeikasgasemissies en -verwijderingen, plus emissies van directe veranderingen in landgebruik (dLUC). Lees het rapport hier (Engels).

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK