Verdeeld digitaal Europa prooi van Amerikaanse marktleiders

digital-EuropeDe Europese Commissie heeft een aantal maatregelen aangekondigd om het vrije digitale verkeer tussen haar lidstaten te bevorderen. Met die maatregelen moet het makkelijker worden om diensten en goederen in een andere lidstaat te bestellen en te ontvangen. Dat zal ook tijd worden want door de besluiteloosheid van de EU en de regeringen van de afzonderlijke landen zijn we prooi geworden van Amerikaanse marktleiders. Zo heeft Google een greep op de Europese zoekmarkt en de verkoop van diensten zoals Adwords en domineren Amazon en Ebay de internetverkoop in veel Europese landen. Dat is geen slechte zaak voor de consument, maar wel voor Europese ondernemers die gehinderd door wetgeving en belastingen geen vergelijkbare bedrijven op kunnen bouwen. Het is dan ook te hopen dat de invoering van de maatregelen sneller en vlotter zal verlopen dan bijvoorbeeld de voorgestelde maatregelen over netneutraliteit en prijs van e-boeken. Zo niet dan zal de Europese economie, die bijna twee keer zo groot is als die van de VS, een prooi blijven van bedrijven die geen belasting betalen in Europa.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK