Amerikaanse boekendrukkerijen schaars

Amerikaanse boekenwinkels moeten steeds vaker ‘uitverkocht’ zeggen, bij de vraag naar boeken in gedrukte of geprinte edities. Vooral minder bekende auteurs hebben er last van. Het aantal Amerikaanse boekendrukkers is de afgelopen jaren fors afgenomen.

In 2018 beleefde de Amerikaanse boekenbusiness een topjaar. De omzet steeg met 3,5% (vooral bij de kleinere boekenwinkels), terwijl digitaal daalde met 3%. Dat is op zichzelf goed nieuws, maar de productie van boeken kan niet (meer) aan de vraag voldoen. Dat komt vooral doordat de capaciteit wordt opgeslokt door een paar  grote bestsellers, zoals Bob Woodwards Fear (bijna 2 miljoen verkochte exemplaren), of Michelle Obama’s Becoming (3,8 miljoen). Je zou denken dat bijna 6 miljoen boeken voor een land als de Verenigde Staten geen probleem zou zijn, maar het blijkt dat de vraag naar deze twee titels het grootste deel van de beschikbare capaciteit opslokt.

In de afgelopen jaren sloten vele Amerikaanse drukkerijen in diverse segmenten hun deuren. Het überhaupt al wat kleine boekensegment merkt nu de gevolgen van die krimp. Uitgevers staan in de rij om de boeken van hun auteurs gedrukt te krijgen. Debutanten in die markt maken al helemaal geen schijn van kans, en zelfs de bestsellers zijn vaak uitverkocht. Diverse schrijvers hebben in de drukke decembermaand aardig wat royalties misgelopen.

Adam Rothberg van uitgeverij ­Simon & Schuster in The New York Times: “Dit is het nieuwe normaal voor de nabije toekomst, de drukachterstand is zo groot dat van sommige titels, die in januari zouden uitkomen, de verschijningsdatum is uitgesteld.”

In ons land is het aantal grote gespecialiseerde boekendrukkerijen ook zeer beperkt. De namen Wilco, Wöhrmann en Bariet ten Brink zijn de meest bekende spelers (met  groei in de gehele Europese markt), aangevuld door talloze kleinere drukkerijen en printing on demand bedrijven en bedrijfjes.

Bron: Volkskrant – bewerkt

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK