Consument shopt in de toekomst vaker online en duurzamer, maar niet per se in een metaverse

Consumenten verwachten in de toekomst meer online te gaan besteden. Daarnaast gaan consumenten duurzamere keuzes maken bij hun online aankopen – denk aan ander soort verpakkingen – en hechten ze meer waarde aan hun data. 

Shopping Tomorrow

Dit alles blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Thuiswinkel.org en haar onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow, dat is uitgevoerd door GfK.

Duurzaamheid is voor veel consumenten belangrijk. Zo neemt bijna 9 op de 10 consumenten regelmatig of vaak een eigen tas mee tijdens het winkelen, en controleert een kwart van de consumenten of een product op duurzame wijze is geproduceerd. Nog eens een kwart geeft aan dit in de toekomst vaker te willen doen. “De helft van de consumenten voelt zichzelf verantwoordelijk voor het doen van minder aankopen om het milieu minder te belasten,” zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org, “maar 35% vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijven en henzelf. Veel bedrijven zetten al goede stappen, maar we kunnen nog meer. Dat betekent dat bedrijven verder moeten werken aan het verduurzamen van hun business, moeten zorgen voor betere producten, verpakkingen, productinformatie en duidelijke implementatie van de circulaire economie om consumenten te helpen in het maken van betere keuzes.”

Verder lijkt tweedehands shoppen populair. Eén op de drie consumenten verkoopt regelmatig of vaak op online platforms (zoals Marktplaats of Vinted) en 30% koopt ook op die platforms. Kijkend naar de toekomst, zijn consumenten sceptisch over nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo vindt slechts 8% van de consumenten het (zeer) waarschijnlijk om in de toekomst aankopen te gaan doen in een metaverse. Ook hebben consumenten weinig ervaring met nieuwe technologieën zoals Web3 (4%), een metaverse (5%) of collaboratieve AI (7%). Virtual Reality (69%) en digital wallets (53%) zijn bekender.

Wil jij het volledige rapport gratis downloaden? Klik dan hier.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK