CO2 productberekening ook voor kunststof!

CO2-voetafdruk is dé manier om feitelijk aan te tonen hoe duurzaam een product is. In diverse branches, zoals de automotivebranche, is de concurrentie op basis van de CO2-uitstoot al ingeburgerd.

In de grafimediabranche staat duurzaam communiceren ook op ieders agenda. Verschillende Europese brancheorganisaties hebben jaren geleden al gezamenlijk een tool ontwikkeld om de CO2-voetafdruk van een bedrijf te berekenen, en uniek ten opzichte van andere tools is de berekening per product.

Papier

Tot op heden zijn de productberekeningen alleen mogelijk voor papieren producten waar een ‘PaperProfile’ voor is afgegeven door de papierfabriek, maar inmiddels wordt er druk getest met PlasticProfiles. Deze unieke methode zorgt er voor dat er dus een vergelijking gemaakt kan worden tussen verschillende substraten, en de klant kan kiezen voor het substraat met de laagste CO2-voetafdruk. De CO2-voetafdruk is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het gebruikte substraat, maar ook van de milieuprestaties van de drukkerij of het signbedrijf. De klant kan op basis van de CO2-voetafdruk een keuze maken voor een drukkerij of signbedrijf met de laagste voetafdruk, of het compenseren van de CO2-voetafdruk tot een CO2 neutraal product. 

Climatecalc

De eerste fase is het daadwerkelijk berekenen van de bedrijfseigen CO2-voetafdruk. De tweede fase is het berekenen van de CO2-voetafdruk van een specifiek product. In beide fases is het van belang om te analyseren welke maatregelen genomen kunnen worden om de CO2-voetafdruk te verkleinen. De derde fase is het compenseren van de voetafdruk waar ú verantwoordelijk voor bent, óf het aanbieden van compensatie van de orderspecifieke voetafdruk van de klant.

Full en Basic

ClimateCalc biedt 2 mogelijkheden voor het berekenen van de CO2-voetafdruk, te weten: Full en Basic. Het verschil tussen ClimateCalc Full en ClimateCalc Basic is, dat de Basic versie op basis van een aantal aannames minder genuanceerd de CO2-voetafdruk berekend. Met ClimateCalc Basic wordt eenvoudig een stap gezet naar CO2-voetafdrukberekeningen.

dienstencentrum-logo

Het Dienstencentrum kan verder ondersteuning bieden binnen het ClimateCalc programma.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK