Mijlpaal voor Europees Ecolabel voor papierwaren

In 2014 werd het EU Ecolabel voor papierwaren opgericht. Nu zijn er al meer dan 4.000 gecertificeerde producten.
Het label streeft naar een lage ecologische voetafdruk in de hele toeleveringsketen en een eenvoudige en voordelige certificering.

Het EU Ecolabel voor producten van verwerkt papier is het enige officiële pan-Europese certificaat, waarmee houders zich ertoe verbinden het milieueffect van producten van verwerkt papier te verminderen.
Het Ecolabel werd opgericht in 2014 en biedt één Europese referentie voor milieuvriendelijke producten van verwerkt papier, waaronder: schrijfwaren van papier, papieren enveloppen en draagtassen van papier. Het maakt deel uit van het systeem van EU-milieukeuren, dat wordt beheerd door de Europese Commissie en door overheden in elke EU-lidstaat. Het is een vrijwillig en transparant systeem, met certificering door een onafhankelijke derde partij.

Een Ecolabel dat de hele toeleveringsketen bestrijkt
Van boomkap, papierproductieproces, verwerking tot kantoorartikelen en eindgebruik tot recycling: de criteria voor het verkrijgen van het EU Ecolabel voor producten van verwerkt papier zijn streng en omvatten de hele levenscyclus van het product. Het EU Ecolabel garandeert dan ook een lage ecologische voetafdruk in de hele toeleveringsketen. Dat maakt het voor alle klanten gemakkelijker om een keuze uit producten te maken, met de geruststellende zekerheid dat ze de meest duurzame, milieuvriendelijke aankoopbeslissing nemen. Ondanks de strenge criteria, is alles aan het certificeringsproces bedoeld om eenvoudig en flexibel te zijn. Daar komt nog bij dat het, dankzij lage kosten, een voordelig alternatief is voor labels die niet uitgaan van een overheid.

Een vertrouwd Ecolabel
“Steeds meer overheden en privébedrijven streven ernaar om duurzame aankoopbeslissingen te nemen”, legt Virginie Ori uit, directrice duurzame ontwikkeling bij de Hamelin Group, het eerste bedrijf dat EU Ecolabel-certificering behaalde voor zijn producten. “Inkoopbeleidsregels vereisen vaak een bewijs dat een product voldoet aan bepaalde milieunormen. Het EU Ecolabel voor producten van verwerkt papier beantwoordt aan de ISO 14020-norm, die de algemene principes voor ontwikkeling en gebruik van milieulabels en -verklaringen vastlegt. Daarnaast is het gebaseerd op criteria die strenger zijn dan FSC® of PEFC™, waardoor kopers volledig gerust kunnen zijn. Dat de erkenning in heel Europa geldt, maakt het gemakkelijker om gecertificeerde producten te verkopen op het hele continent, wat meerwaarde oplevert voor het bedrijf. Klanten en eindgebruikers zien waar een product voor staat.”

Een echte milieuverbintenis
Het Ecolabel vereist het gebruik van papier of bordpapiersubstraten, die afkomstig zijn van hout uit duurzaam beheerde en gecertificeerde bossen (FSC® of PEFC™). Tegelijkertijd gaat het veel verder door in de hele toeleveringsketen, een lage ecologische voetafdruk te verzekeren. Met andere woorden: producten met het EU Ecolabel leveren een bijdrage op het gebied van: energiebesparing, afvalvermijding en duurzame kringlopen, en helpen om vervuiling van lucht en water te beperken.
Met de EU Ecolabel-certificering geven producenten van schrijfwaren van papier, enveloppen en draagtassen van papier, een duidelijke en krachtige boodschap aan consumenten en zakelijke inkopers: de producten die ze kopen, zijn qua milieueffect de beste keuze.

Over het Ecolabel
Het EU Ecolabel werd in 1992 door de Europese Commissie gelanceerd voor ecologische producten. Het omvat ongeveer 44.000 producten en diensten die onder meer dan 2.000 licenties vallen. Het label vestigt de aandacht op kwaliteit en milieuprestaties, ondersteunt deelname aan groene inkoop en voldoet aan de vraag vanuit de industrie naar communicatie over duurzame beleidslijnen.
Sinds 2014 promoot het de duurzaamheid van producten van verwerkt papier, zoals: schrijfwaren van papier, enveloppen en draagtassen van papier. Zo signaleert het goede milieuprestaties en biedt het consumenten een zekerheid van toegevoegde kwaliteit.

Meer informatie is beschikbaar op www.ecolabel.eu.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK