CB en Printforce integreren hun dienstverlening voor printing on demand

Boeken nog sneller bij de klant door samengaan boekproductie en distributie

Logistiek dienstverlener CB en digitaal printbedrijf Printforce gaan hun processen volledig integreren zodat (on demand) productie en distributie van het boek naadloos op elkaar aansluiten. Samen bieden beide partijen uitgevers en boekverkopers betere service door de keten te verkorten: het boek nog sneller bij de consument. CB bekrachtigt de samenwerking door 50% van de aandelen Printforce te verwerven.

CB en Printforce sluiten met deze aanpak aan op de veranderde markt waarin snelle en brede beschikbaarheid voor de consument steeds belangrijker wordt. De integratie zorgt ervoor dat distributie vanuit voorraad en voorraadloze on demand productie volledig samengaan. Een aanpak die uniek is in de wereld.

Printforce en CB hebben een overeenkomst getekend waarin de samenwerking en aandelenoverdracht is vastgelegd. Voor maximale integratie van print en distributie verhuist Printforce zijn productiefaciliteiten in 2018 naar CB in Culemborg.

Voorraadloos uitgeven
Hans Willem Cortenraad, Algemeen directeur CB: ‘Gezamenlijk kunnen wij de boekensector van een unieke service voorzien. Doordat wij straks de printfaciliteiten in huis hebben, kunnen wij boeken nog sneller leveren. Boekverkopers en hun klanten grijpen dan nooit meer mis.’

Steeds meer uitgevers kiezen ervoor boeken pas te laten produceren, nadat deze zijn verkocht. Met als belangrijke reden de onvoorspelbaarheid van de vraag en daarmee samenhangend de voorraadrisico’s. Boeken worden pas gemaakt als ze besteld worden, en toch zijn ze altijd snel beschikbaar.
Gezamenlijk realiseren Printforce en CB een dermate groot volume dat de kosten voor print en logistiek voor de uitgever omlaag kunnen.

Verhuizing
Rombout Eikelenboom, Managing partner Printforce: ‘In de loop van 2018 verhuizen wij van Alphen aan den Rijn naar Culemborg. Wij hebben met alle collega’s goed contact over wat dat voor hen betekent. De verhuizing heeft impact, dat realiseren we ons goed, dus gezamenlijk bekijken we hoe we iedereen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij deze ontwikkeling.’

‘Door de verhuizing zijn we samen in staat om best in class print te combineren met best in class logistiek.’ Aldus Eikelenboom.

Buitenlandse uitgevers
Ook voor buitenlandse uitgevers biedt de nieuwe combinatie volop kansen. Hun titels zijn nu nog sneller beschikbaar voor het Europese continent zonder dat lokale voorraad of overzees transport noodzakelijk is.

Over CB
CB heeft 145 jaar ervaring als integrale logistieke dienstverlener en biedt oplossingen in de vorm van logistieke diensten, digitale distributie, e-commerce logistiek, financiële diensten en informatie- en communicatiediensten. Met een fijnmazig distributienetwerk bedient CB de hele Nederlandse en Belgische markt in de sectoren media, healthcare en fashion.

Over Printforce
Printforce ondersteunt uitgevers bij het implementeren en uitvoeren van uitgeefprocessen met minimale voorraad. Hiertoe zet Printforce de modernste print- en bindtechnieken in, om in oplages van 1 tot 1500 exemplaren razendsnel boeken en tijdschriften te kunnen produceren en wereldwijd te kunnen uitleveren. Printforce is de afgelopen jaren sterk gegroeid en behoort inmiddels tot een van de grootste digitale printbedrijven van Europa. Een uniek Nederlands bedrijf, met een efficiënt en kwalitatief printerpark. Naast het leveren van kleur of zwart-wit softcover boeken, is Printforce specialist in harde band boeken, genaaide boeken en gehechte producten. Haar digitale boekenmagazijn garandeert optimale efficiency in voorraadbeheer, logistiek en productiekosten.

Over JointBookServices
JointBookServices (JBS) is het huidige samenwerkingsverband tussen CB en Printforce. JBS zorgt sinds 2011 voor Print on demand in het distributiecentrum van CB, waarbij de focus ligt op single copies, bijvoorbeeld van titels met een lage omloopsnelheid.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK