Bestaat de beste webbrowser?

De tijd van ‘browseroorlogen’ ligt inmiddels ver achter ons, maar er is nog steeds een pallet aan keuze- mogelijkheden. Blijf je bij je vertrouwde browser of maak je toch nog een overstap?

browsersChrome schijnt voor velen de ‘standaard’ te zijn. Chrome is van Google en Google leeft nu eenmaal van gegevens die zij via hun gebruikers verzamelen. Google doet er dan ook het nodige aan om adblockers het leven moeilijker te maken. Natuurlijk is en blijft Chrome een prima browser, als je het geen enkel probleem vindt dat Google ‘aan de haal’ gaat met jouw zoek- en vindresultaten.

Edge

Ben je een Windows-gebruiker, dan ben je allang al op de hoogte van Edge, de opvolger van Explorer. Deze browser blijkt in de eerste gelanceerde versies verre van stabiel te zijn. Microsoft doet er nu alles aan om dat te verbeteren. Wonderlijk genoeg werken ze daarin samen met Google, om de zogenaamde Chrome ‘engine’ te integreren in Edge. En dat betekent dat beide ondernemingen op het gebied van het verzamelen van uw zoek- en vindresultaten kennelijk gaan samenwerken.

Apple’s Safari

De macOS-gebruikers zijn natuurlijk gewend aan Safari. Deze browser is best snel en naar eigen zeggen is Apple niet nieuwsgierig naar je zoek- en vindgedragingen. Misschien is het aantal ‘browserextensies’ bij Apple wat beperkt, maar voor het ‘gewone rechttoe rechtaan’ browsen is Safari voor macOS ‘only’-gebruikers een prima applicatie.

Firefox

Firefox is inmiddels qua naam bij het grote publiek bekender dan wat ooit startte als Netscape. Netscape was destijds in ‘oorlog’ met Explorer en beide browsers vochten om marktaandeel ten tijde van het nog niet bestaan van Chrome, en Safari nog nauwelijks een rol speelde. Inmiddels is de naam dus omgedoopt en is de browser een open-sourceproject geworden. En met succes, de hoeveelheid extensies is aanzienlijk, updates verschijnen regelmatig, lekjes worden snel gedicht. En vooral de privacy van de gebruiker staat hoog in het vaandel. De browser is bovendien snel. Sneller dan Safari? Dat is een beetje afhankelijk van de gehele configuratie waarin de browsers draaien, maar sneller dan Chrome is Firefox zeker. Bovendien draait Firefox probleemloos op alle bekende desktop- en mobiele besturingssystemen.

Firefox committeert zich aan alle mogelijke actuele webstandaarden.

Stoppen met Opera

Opera is van Noorse handen overgegaan naar Chinese ontwikkelaars, en dat doet bellen rinkelen. Terecht of onterecht, dat is voor iedereen zelf te beoordelen, maar waarom Opera gebruiken als Safari voor macOS-gebruikers en Firefox voor vrijwel alle systemen prima functioneren?

Inspiratiebron (bewerkt): Computer Collectief

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK