Best verzorgde boeken

De 33 Best Verzorgde Boeken uit Nederland zijn bekend. Uit 342 inzendingen maakte een vakjury de selectie.

De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk- en bindwijze.

Op 5 maart is ook bekendgemaakt dat twee van de boeken uit de selectie in de prijzen vallen bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt, in Leipzig. Een bronzen medaille gaat naar Avond en voor Claudy Jongstra ontvangen de makers een eervolle vermelding.

De selectie is te zien op de website.

Avond van Anna Achmatova werd ontworpen door Michaël Snitker en uitgegeven bij Stichting de Roos. KOLORworkx (Marco Kokkelkoren), Lenoirschuring en Boekbinderij Van Waarden waren betrokken bij de productie.

Claudy Jongstra werd ontworpen door Irma Boom Office, geproduceerd door Drukkerij Tienkamp en uitgegeven bij nai010 uitgevers. Louwrien Wijers, Laura M. Richard, Lidewij Edelkoort en Marietta de Vries zijn als auteurs aan het boek verbonden. De Nederlandse vakjury bestaat uit vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak: ontwerpers Yolanda Huntelaar en Michaël Snitker, Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk), Marije Sietsma (directeur Uitgeverij Loopvis) en Suzanne Bogman (Hoofd Publicaties Van Gogh Museum Amsterdam).

Sinds twee jaar maakt ook een Studentenjury een selectie uit de inzendingen. Deze jury bestaat uit studenten van verschillende academies, op het gebied van grafisch ontwerpen. Deze selectie wordt in juni bekendgemaakt.

Ook dit jaar zullen de Best Verzorgde Boeken 2017 te bewonderen zijn in het Stedelijk Museum, Amsterdam.

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken.

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO/Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mede mogelijk.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectief Propaganda van het Nederlandse Boek, Beroeporganisatie Nederlands Ontwerpers en Grafische Cultuurstichting.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK