Beroemde Nederlanders promoten Week van de Alfabetisering

wvda2016_oba_lieke_van_lexmond_foto_jelmerdehaas_810_540_80_int_s_c1_c_thiresVeertien procent van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Daarom is lezen naast een leuk moment samen, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind. Lieke van Lexmond geeft tijdens deze Week van de Alfabetisering het goede voorbeeld en las in bibliotheek OBA Bos en Lommer in Amsterdam 50 kinderen voor uit een speciale uitgave van het verhaal Het feestje van Buurpoes, van Woezel & Pip. Vijfduizend ouders ontvangen dit boekje, dat gratis verspreid wordt door consultatiebureaus en bibliotheken.

Het Woezel & Pip-boekje heet Het feestje van Buurpoes en bevat leuke en nuttige taaltips om te wijzen op de voordelen van voorlezen en spelenderwijs bezig zijn met taal. De lancering gebeurde in stijl: in OBA Bos en Lommer werd de verjaardag van Buurpoes gevierd. Lieke van Lexmond las voor uit het boekje, kinderen konden zich laten schminken en op de foto met Woezel, Pip en Buurpoes.

Lieke van Lexmond, zelf moeder van zoontje Vik: “Thuis heb ik Het feestje van Buurpoes getest op Vik. Hij vond het fantastisch. Ik lees hem vaak voor, het is leuk maar ook zo belangrijk. Met 15 minuten voorlezen per dag kun je taalachterstand en daarmee ook laaggeletterdheid op latere leeftijd voorkomen.”

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland steunen de actie tegen laaggeletterdheid. Hélène Floris (logopediste GGD Amsterdam), legt namens de organisaties uit: “Gelijke kansen voor alle kinderen begint met kunnen lezen en schrijven. Het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid door tijdig te signaleren is van groot belang. Want niet goed kunnen lezen en schrijven heeft invloed op je hele leven. Bijvoorbeeld: het niet kunnen begrijpen van de bijsluiter van een medicijn of je verzekeringspolis. Jeugdartsen en -verpleegkundigen zien bijna alle kinderen en ouders en vormen zodoende een belangrijke schakel in het voorkomen van laaggeletterdheid.”

wvda16_oba_lieke_van_lexmond_samenwerkingpartners_kl_810_540_80_int_s_c1_c_thiresVandaag las niet alleen Lieke van Lexmond voor in het kader van De dag van de jeugd & gezondheid: Voorlezen helpt!. Ook Gers Pardoel (Bibliotheek Breda), Wilfred Genee (Bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort), Linda Wagenmakers (Bibliotheek Presikhaaf in Arnhem), Bas Muijs (Bibliotheek Veendam), Iris Hesseling (Bibliotheek Nuth) en Curt Fortin (Bibliotheek Den Haag) vroegen met het voorlezen aan een groep kinderen aandacht voor taalontwikkeling.

Samenwerking
Deze voorleesactie, die plaatsvond tijdens de Week van de Alfabetisering, betekent een voortzetting van de succesvolle samenwerking tussen Dromenjager en Stichting Lezen & Schrijven. Dromenjager is het familiebedrijf van Dinand en Lucy Woesthoff achter Woezel & Pip, de geesteskindjes van Guusje Nederhorst. Dit jaar is ook samengewerkt met BoekStart, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland. Jeugdartsen van 200 consultatiebureaus welke zijn aangesloten bij ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland geven tot het eind van het jaar laagtaalvaardige gezinnen een tegoedbon voor Het feestje van Buurpoes, dat opgehaald kan worden bij de dichtstbijzijnde bibliotheek.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK