Bernd Zipper tijdens Intergraf congres in Boekarest: “Drupa 2024 was kleinste ooit.”

Zipper bracht de cijfers in kaart vanaf 1951 voor zowel het aantal bezoekers als het aantal exposanten. Voor wat betreft het aantal exposanten was 2024 zeker niet de kleinste, maar de dalende trend werd welk duidelijk zichtbaar.

Print Matters Zipper
Foto: Ralf Schlozer van digitalprintexpert.de
Intergraf Logo

Hij zei dat tijdens het ‘Print Matters for the Future‘ congres in Grand Hotel Boekarest. Inmiddels zijn de getallen overal wel bekend. En de conclusies (ook in geld) zullen ongetwijfeld bij Messe Düsseldorf onder een loep worden bekeken.

Het succes van drupa is natuurlijk zeer individueel voor elke standhouder en ook voor elke bezoeker. Alles op één hoop uitmiddelen is een te makkelijke route. Maar dat er lessen moeten worden geleerd richting 2028 is wel duidelijk.

Zipper Cijfers Drupa 2024
Bernd Zipper met cijfers over drupa door de jaren heen vanaf 1951

Zipper maakte nog wel een interessante opmerking. Hij stelde dat 60% van ‘zijn achterban’ uit de online printbedrijven in de DACH landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) drupa 2024 niet bezochten. Zij stelden dat ‘zij zelf’ de innovatie in de industrie maakten en dat er voor hen niets te leren viel op drupa. Print.com was wel aanwezig met een eigen stand op drupa 2024. Zipper zei daarover dat hij die stand één van de mooiste stands vond, waarbij hij de link naar de luchtvaart een uniek stukje marketing noemde.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK