Barcode bestaat 50 jaar

Sinds de invoering in 1973 staat de barcode op meer dan 1 miljard producten en de ‘beep’ bij een kassa is een universeel geluid dat iedereen kent. 

Bar Code Gd16f5d64c 1280

Barcodes hebben de manier waarop we winkelen onherroepelijk veranderd. Vroeger moesten kassamedewerkers handmatig prijzen invoeren, met lange wachtrijen en fouten tot gevolg. De barcode heeft ook de nauwkeurigheid van voorraden en de bevoorradingssnelheid verbeterd en lege schappen namen af. Streepjescodes openden ook de deur naar nieuwe technologieën, zoals de self-checkout, waarbij de consument artikelen scant en betaalt.

Nederlands tintje aan de barcode

Albert Heijn bracht na een bezoek aan de Verenigde Staten de barcode naar Nederland. In 1976 werd in een Heemskerkse supermarkt de eerste Nederlandse streepjescode gescand op een pak Douwe Egberts koffie. Meneer Albert Heijn destijds: “Ik heb met voldoening staan kijken naar de eerste scan en dacht: Allemachtig, het werkt echt!”

Volgende generatie staat klaar

Barcode

De volgende generatie barcodes, zoals QR-codes met een gestandaardiseerde link, zal ons leven radicaal veranderen. Mirjam Karmiggelt, CEO van GS1 in Nederland: “Wil je het verhaal achter een product weten en waar het vandaan komt? Of het allergenen bevat of biologisch is? Hoe het kan worden recycled? Als je een QR-code scant met daarin een gestandaardiseerde link met een artikelcode kun je antwoorden geven en krijgen op al deze vragen. In plaats van naar slechts één website te verwijzen, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, kun je naar een oneindig aantal bronnen linken. En het is dan ook niet meer nodig om verschillende barcodes op een verpakking te zetten.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

2 reacties

  1. Henk Gianotten op 06/04/2023 om 14:46

    Ja, Albert Heijn was extreem belangrijk voor de ontwikkeling van de barcode. Hij zag de Amerikaanse versie UPC (Universal Product Code) die echter te beperkt was voor een brede toepassing in Europa. Daarom combineerde de ECMA (European Computer Manufacterers Association) de voordelen van de Amerikaanse streepjes met het OCR-B systeem voor het machinaal lezen. Al in 1961 adviseerde men om een lettersoort te nemen die zowel door de leesmachines als door mensen snel gelezen konden worden. Monotype kreeg de opdracht om die letters te maken. Ze hebben dat destijds uitbesteed aan de Zwitserse ontwerper Adrian Frutiger. Hij had al bewezen expert te zijn op de leesbaarheid van letters. Zijn voorstellen voor de OCR-B in 1961 werden al in 1965 een wereldstandaard ISO 1073-2. Deze letters werden onderdeel van de EAN-code (European Article Number) en zijn sinds dat moment onderdeel van o.a. verpakkingen, prijskaartjes, bankbiljetten, credit cards en toegangspassen. Het is daarom waarschijnlijk het meest gebruikte lettersysteem dat in alle talen over de hele wereld toepassing vindt.
    Met ruim 120 lettertekens waaronder de kapitale en onderkastuitvoeringen van de Nederlandse IJ. Beeldschoon in eenvoud.
    Frutiger zelf werd dé ontwerper van de best leesbare lettersoort ter wereld. De Frutiger Next fonts zijn nu onderdeel van het Windows systeem waar ze als Segoe onderdeel zijn van het systeem. De UX-letters van Apple (SF) en Microsoft (Segoe) behoren daarmee tot de beste leesbare letters ter wereld. Wijlen Adrian Frutiger kan trots zijn.
    Wijlen Albert Heijn ook. Hij zag duidelijk de potentie van de streepjescode en heeft – met veel lef en strategisch inzicht de snelle toepassing van product codes in vrijwel elke bedrijfstak mogelijk gemaakt. OCR-B, is daar – en ik verwacht nog heel lang – onderdeel van.



  2. Luuk de Jong op 05/04/2023 om 12:42

    De Barcode roept een herinnering bij me op. Tijdens mijn omscholing van boekdrukker naar offsetdrukker moesten mijn leraar en ik bij Boom en Ruigrok voor het eerst een barcode drukken. Voor wie weet ik niet meer. De streepjes moesten in de drukafwikkeling richting gedrukt worden, dwars drukken was toen nog niet goed te doen. We hadden destijds een scanner bij de pers staan om heel vaak te testen.



Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK