Arthur Lubbers – Het nieuwe Kodak levert printtechniek voor productie en kantoor

Kodak is een wereldwijd begrip. Niet voor niets bestaat de uitdrukking ‘een kodak moment’  om aan te geven dat een bijzonder beeld of unieke gebeurtenis op de camera vastgelegd (had) moet(en) worden. Maar het eens zo grote Kodak heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad. Begin 2012 raakte het Amerikaanse concern in een Chapter 11-situatie, waarna hard is gezocht naar een financiële oplossing om het bedrijf weer gezond te krijgen. En die oplossing is nu eindelijk gevonden.

Het ‘nieuwe Kodak’ zal weliswaar minder zichtbaar zijn in het straatbeeld omdat het zich volledig heeft teruggetrokken uit de consumenten (fotografie)markt, de zakelijke markt zal van het nieuwe verkleinde, maar naar eigen zeggen meer slagvaardige technologiebedrijf des te meer gaan horen.

‘Het nieuwe Kodak richt zich op drie sectoren: functional printing, graphic communication en packaging’, zo vat Claude Desbrugeres, directeur van Kodak Frankrijk en Benelux, het samen.  In de grafische markt heeft Kodak met een installed base van 12.000 printsystemen, 16.000 plaatbelichters en 60.000 (Prinergy-)softwarepakketten al een grote naam opgebouwd. Bij Nederlandse drukkerijen is bijvoorbeeld de digitale kleurenproductiepers Nexpress (zie beeld) zeer populair voor het produceren van kwalitatief hoogwaardig, gepersonaliseerd drukwerk. Die kennis en ervaring in de grafische markt wil Kodak nu ook inzetten op nieuwe markten. ‘Zo zijn inmiddels twee contracten gesloten om Kodak’s SquareSpot-technologie te gaan toepassen in touch screen schermen. Die zullen waarschijnlijk in 2014 op de markt komen’, belooft Desbrugeres. Ook wil Kodak haar aandeel in de groeiende verpakkingsmarkt vergroten door met smart packiging-oplossingen te komen. Daarnaast verwacht Kodak veel van haar full colour inkjettoepassingen, waarmee in kleur personaliseren op grote offsetpersen mogelijk is, zoals nu al gebeurt bij bijvoorbeeld Thijsen Rotatiedruk in Emmen. Volgens Desbrugeres streeft Kodak bij nieuwe toepassingen vooral naar het aangaan van samenwerkingsverbanden (OEM’s).

 

Schermafbeelding 2013-09-12 om 21.38.59

Voor huidige klanten in Nederland zal er niet heel veel veranderen, vertelt Pim Nijenhof, hoofd van de salesorganisatie in de Benelux. ‘De Benelux-organisatie blijft staan zoals die was. Onze klanten hebben al die tijd kunnen rekenen op onze service en dat blijft natuurlijk zo. Maar ook voor hen is het goed om te weten dat er met het nieuwe Kodak weer een gezonde organisatie achter staat.’ De democentra die voorheen verspreid waren over Europa zijn inmiddels wel gecentraliseerd in een gloednieuwe democentrum in het Zwitserse Eysins.

(Kodak benadrukt dat ‘het nieuwe Kodak’ volledig los staat van het Britse Kodak Alaris, het verkochte onderdeel waarin de business tot consumer-activiteiten zijn ondergebracht.)

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK